• Turkhane Logo

Akbil yolsuzluğu ile suçlanan Albayraklar’a kıyak üstüne kıyak: 11 yılda 437 ihale

Saray’a yakın “beşli çete” olarak nitelendirilen müteahhitlerin dışında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın akbil yolsuzluğunda birlikte yargılandığı Albayrak Holding’e de kamudan yüzlerce ihale verildiği ortaya çıktı.

15:53 27 Eylül 2021 Pazartesi
Akbil yolsuzluğu ile suçlanan Albayraklar’a kıyak üstüne kıyak: 11 yılda 437 ihale
Saray’a yakın “beşli çete” olarak nitelendirilen müteahhitlerin dışında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın akbil yolsuzluğunda birlikte yargılandığı Albayrak Holding’e de kamudan yüzlerce ihale verildiği ortaya çıktı.

Yenişafak gazetesinin de bünyesinde olduğu Albayrak Holding 11 yılda 437 ihale aldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı Nuri Albayrak’a ait, 1990’lı yıllarda küçük bir firma iken Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanı olması sonrası hızla büyüyen Albayrak Holding’in kamudan son 11 yılda 7 milyar TL değerinde 437 ihale aldığı ortaya çıktı. Albayrak Holding, AKP döneminde kamunun elindeki kağıt ve şeker fabrikalarını bedelinin altında almasıyla da eleştirilmişti.

HER ALANDA FAALİYET GÖSTERİYOR


BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı olduğu dönemde büyümeye başlayan ve iktidara yakınlığıyla bilinen Yenişafak gazetesinin de bağlı olduğu Albayrak Holding, kamudan ihaleler almaya devam ediyor. Albayrak Holding’e bağlı şirketler inşaattan araç kiralamaya, sayaç okumadan çöp toplamaya kadar kamu kurumları ile belediyelerden çok sayıda ihale alıyor.

HOLDİNG 3 LİMAN İŞLETİYOR

Albayrak Grubu, TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi Şirketi’ni 2004 yılında özelleştirme kapsamında satın aldı. SEKA Balıkesir Kâğıt Fabrikası, 2003 yılında ise Albayrak Grubu tarafından satın alındı. Albayraklar 2018 yılında da Erzurum ile Erzincan Şeker Fabrikaları’nı aldı. Ayrıca limancılık alanında da faaliyet gösteren Albayraklar, biri Trabzon’da iki yurtdışında olmak üzere toplam üç liman işletiyor. TÜMOSAN, 11 yılda kamudan 43 milyon liralık 13 ihale aldı.

İBB’DEN VE TOKİ’DEN DEVASA İHALELER

Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi de Albayrak Grubu’na bağlı şirketlerden biri. Şirket, 2021 ile 2021 yılları arasını kapsayan son 10 yıllık dönemde kamudan tam 1 milyar 468 milyon TL değerinde 19 ayrı inşaat ihalesi aldı. Şirketin ihale aldığı kamu kurumları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirakleri ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı geliyor. Şirket AKP döneminde İBB iştiraki Halk Ekmek’ten de defalarca Ekmek Dağıtım ihalesi aldı.

İHALE VERENLER KAMU KURUMLARI VE AKP’Lİ BELEDİYELER

Albayrak Grubu bünyesindeki Kademe Atık Teknolojileri Sanayi Anonim Şirketi de kamudan 2017 ile 2021 yılları arasını kapsayan son 5 yılda 30 ayrı ihale aldı. Şirket aldığı ihalelerle kamu kurumları ve belediyelere, yol süpürme aracı, vidanjör ve arazöz gibi araçlar sattı. Şirketin ihale aldığı kamu kurumlarının başında yine Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü ve AKP’li belediyeler geliyor.

ARAÇ KİRALAMA İHALELERİ BEDELİ 3.2 MİLYAR LİRA

Albayraklar taşımacılık sektöründe de Platform Turizm ve Nakil Lojistik adı altında iki ayrı şirketle faaliyet gösteriyor. Platform Turizm Şirketi, 2010 ile 2021 yıllarını kapsayan son 12 yılda kamudan tam 242 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam tutarı ise 3 milyar 169 milyon TL’yi buluyor ve söz konusu ihalelerin tamamına yakını da araç kiralama ihalesi. Sistemli Dağıtım Hizmetleri Şirketi 10 yılda 64 ayrı ihale aldı. 308 milyonluk ihalelerin büyük çoğunluğu su ve doğalgaz sayacı okuma ve fatura dağıtımı ihalesi.

ŞİRKET ÇÖPTEN DE PARA KAZANIYOR

Atık yönetimi alanında da Yeşil Adamlar Atık Yönetimi ve Bayfa Geri Dönüşüm Şirketi adı altında iki ayrı şirketle faaliyet gösteren Albayrak Grubu bu alanda da yine kamudan çok sayıda ihale aldı. Şirket son 10 yılda kamudan 56 ayrı çöp toplama, kent içi temizlik ve araç kiralama ihalesi aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 1 milyar 945 milyon TL olarak açıklandı.

AKBİL USULSÜZLÜĞÜ SANIKLARINDAN

Sıradan bir taşıma şirketi olan Albayrak, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra hızla büyüdü. Albayrak Kardeşler’in adı ilk kez, Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarında kullanılan elektronik geçiş sistemi Akbil’deki usulsüzlük soruşturmaları sırasında ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten Organize Suçlar Şubesi, Albayrak’ın ortaklarından Ahmet Albayrak’ın da aralarında bulunduğu 58 kişiyi gözaltına aldı, şirketin bütün evraklarına el koydu.

BEŞLİ ÇETEYE 204 MİLYAR DOLARLIK İHALE VERİLDİ

Albayraklar gibi Saray’a yakın olan ve “Beşli Çete” olarak nitelendirilen müteahhitlerin son 10 yılda aldıkları ihalelerin büyüklüğü ise 204 milyar doları geçiyor. Dünyada en fazla kamu ihalesi alan şirketler arasında zirveye yerleşen bu firmalar ayrıca vergi affından garanti ödemelerine kadar bir dizi ayrıcalıktan da yararlandı. AKP iktidarları döneminde gerçekleştirilen köprü, otoyol, havalimanı, tünel ve şehir hastanesi gibi garantiler de verilen büyük yapıların ihaleler Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol’a verildi. Bu firmalara son 10 yılda 128 kez vergi, resim ve harç istisna belgesi indirimi sağlandı.

Son güncelleme: 15:53 27.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı