• Turkhane Logo

Airbnb düzenlemesi Resmi Gazete’de

Kamuoyunda ‘Airbnb düzenlemesi’ olarak bilinen yasa Resmi Gazete’de yayınlandı.

11:50 02 Kasım 2023 Perşembe
Airbnb düzenlemesi Resmi Gazete’de
Kamuoyunda ‘Airbnb düzenlemesi’ olarak bilinen yasa Resmi Gazete’de yayınlandı.





ABD merkezli konaklama uygulaması Airbnb’de isteyenler evlerinin bir kısmını veya tamamını kısa veya uzun süreler için kiraya verebiliyor. Uygulama aynı zamanda kısa süreli konaklama arayan turistler tarafından da tercih ediliyor.



İlk olarak 31 Temmuz’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceklerini söylemişti: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir belge almak zorunda olacaklar ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacak.”



Söz konusu düzenleme 10 Ekim’de Meclis’e sunulmuş, 20 Ekim’de de yasalaşmıştı.



Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre izin belgesi bulunmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere, her bir konut için 100 bin lira para cezası kesilecek. İzin belgesi alarak faaliyete dönebilmesi için için 15 gün süre verilecek. Böylece ev sahiplerine vergi yükümlülüğü doğacak.



15 günlük süre sonunda izin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere ise 500 bin Türk Lirası cezası kesilecek. İzin belgesi alarak faaliyete dönebilmesi için bir kez daha 15 gün süre verilecek.



Bu sürenin sonunda faaliyetlerin devam etmesi durumundaysa 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek.



Başkasına kiralayanlara da ceza verilecek



Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler hakkında ise her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.



İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası verilecek.



Her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında, bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacak.



Tüm sakinlerin onayı gerekecek



İzin belgesi için binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle alınan kararın ibrazı zorunlu olacak.



Bu durum siteler için sadece kiralanan dairenin veya konutun olduğu bina için geçerli olacak. İzin belgesi örneği site yönetimine iletilecek.



Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde 25’i için, aynı kiraya veren adına izin belgesi düzenlenebilecek.

Son güncelleme: 11:50 02.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı