• Turkhane Logo

AİHM 144 hakim-savcının tutuklanmasını hukuka aykırı buldu: Aralarında vefat eden yargı mensupları da var

15:50 11 Temmuz 2023 Salı
AİHM 144 hakim-savcının tutuklanmasını hukuka aykırı buldu: Aralarında vefat eden yargı mensupları da var





AİHM, 144 hakim-savcının hukuka aykırı şekilde tutuklandıkları gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi. Hak ihlali verilen hakimler arasında, 3 gün önce hayatını kaybeden eski Danıştay üyesi Mustafa Güngör ve 1 yıl önce vefat eden Yargıtay üyesi Mehmet Sait Demiröz de bulunuyor.



Mesut Güngür (solda) ve Mehmet Sait Demiröz



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 144 hakim-savcının daha hukuka aykırı şekilde tutuklandıklarını belirterek “özgürlük ve güvenlik haklarının” ihlal edildiğine karar verdi. Bu kararla birlikte, haklarında ihlal kararı verilen yargı mensubu sayısı 1.103’e yükseldi.



ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKLARI İHLAL EDİLDİ



Bu kararı insan hakları aktivisti, Uluslararası Ceza Hukukçusu Gökhan Güneş duyurdu. Güneş’in sosyal medya hesabından “AİHM’den ihlal kararları gelmeye devam ediyor” başlığı ile yaptığı paylaşım şöyle:



AİHM, usulü güvencelere aykırı şekilde ve makul bir şüphe olmadan 144 hakim-savcının daha hukuka aykırı şekilde tutuklandıklarını belirterek “özgürlük ve güvenlik haklarının” ihlaline karar verdi.



İHLAL HAKKI VERİLEN YARGI MENSUBU SAYISI BİN 103’E ÇIKTI



Bu kararla birlikte, haklarında ihlal kararı verilen yargı mensubu sayısı 1.103’e yükseldi. Bu yüz karası kararların mimarı hiç şüphesiz, aynı ihlal iddialarını görmezden gelen @AYMBASKANLIGI’dır.



BU KARARLAR İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARIN EN BÜYÜK DELİLİDİR



Bu kararlar, sıradan ihlal kararları olmayıp “15 Temmuz yargıç-savcılarının” sistematik, yaygın ve örgütlü şekilde işledikleri insanlığa karşı suçların en büyük delilidir. Zira sistematik, örgütlü şekilde ve tek bir merkezden verilen talimatla yapılmasa Edirne’den Kars’a bu kadar hakim-savcının tutuklanması nasıl mümkün olabilirdi?



15 TEMMUZ YARGIÇ VE SAVCILARI SUÇ İŞLEMİŞLERDİR



15 Temmuz yargıç-savcılarının eylemlerine karşılık gelen suç TCK’nın 77/1-d maddesinde düzenlenmiştir. Madde gereğince; bu kişiler siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda “hürriyeti tahdit” ve dolayısıyla insanlığa karşı suç işlemişlerdir.



AİHM TEK BİR KARARLA YÜZLERCE KİŞİ HAKKINDA İHLAL KARARI VERİYOR



AİHM’de bunun farkında olacak ki, ayrı ayrı yapılan başvuruları talep olmadan birleştirmiş ve tıpkı yüzlerce kişinin tek bir kararla tutuklanması gibi tek bir kararla yüzlerce kişi hakkında ihlal kararları vermektedir. Bu sadece bizim düşüncemiz olmayıp; BM kararlarında ve AKPM raporlarında da Türkiye’de insanlığa karşı suç işlendiği açıkça zikredilmektedir.



BU KARARLAR HENÜZ BAŞLANGIÇTIR



1.103 yargı mensubunun haksız yere tutuklandığının tespiti bir ülke için utanç vesikası olsa da; bu kararlar henüz başlangıçtır ve binlerce kişinin daha haksız yere tutuklanıp haksız yere cezalandırıldıkları uluslararası mercilerce tüm dünyaya duyurulacaktır!



Hakkında hak ihlali verilen hakimler arasında, 7 Temmuz 2023’te akşamı Ankara’daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden KHK’lı Danıştay üyesi Mesut Güngör‘ün (55) ve İzmir Ödemiş Cezaevinde tutukluyken 22 Temmuz 2022’de hayatını kaybeden ihraç Yargıtay üyesi Mehmet Sait Demiröz (58) bulunuyor. Güngör ve Demiröz’ün haksız yere hapiste atıldığını belirten AİHM, 5 bin euro tazminata da hükmetti.



18 AY HAPİS YATTI



2011 yılında Danıştay üyeliğine seçilen Mesut Güngör (55), 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bir gün sonra gözaltına alınıp tutuklandı. Beş ay Sincan Cezaevinde, 13 ay Kırıkkale Keskin Cezaevinde kaldıktan sonra çölyak hastası olduğunu söyleyerek tahliyesini talep eden Güngör, tutuksuz yargılanmak üzere 28 Ağustos 2018’de tahliye edildi. Gülen cemaatine üye olduğu iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Güngör’ün dosyası Yargıtay’da temyiz aşamasındaydı.



TUTUKLUYKEN ÖLDÜ 



15 Temmuz’dan üç gün sonra 18 Temmuz 2016’da gözaltına alınan Mehmet Sait Demiröz, 21 Temmuz 2016’da tutuklandı. 85 gün Ankara Sincan Cezaevinde kaldıktan sonra Konya Ereğli T Tipi Cezaevine gönderildi. Konya’da 40 ay hücrede kalan Demiröz, Ekim 2019’da şeker komasına girince hastaneye kaldırıldı.



Hapse girdiğinde ne şekeri ne de başka bir hastalığı olmayan Demiröz’e vücudunda yükselen enfeksiyon nedeniyle Tip 2 adı verilen diyabet teşhisi konuldu. Üç gün hastanede kaldı. Ciddi nefes darlığı ve kilo kaybı şikayeti olan Demiröz’ü şeker komasına girmeden önce iki hafta cezaevinde beklettiler. Doktorların ifadesine göre şeker komasına girdiğinde kalbi duracak seviyeye gelmişti. Yüksek dozda insülin vererek şekerini düzelttiler.



Duruşmada ameliyat yarasını gösterince 19 Haziran 2020’de tahliye edilen Demiröz, cezası onaylandığı için 6 Nisan 2022’de tekrar tutuklanıp İzmir Ödemiş Cezaevine gönderildi. Demiröz’e Gülen cemaatine yönelik davalar kapsamında 13 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Son güncelleme: 15:50 11.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı