• Turkhane Logo

21’inci Yüzyılda İnsanlığa Karşı Suçlar Konferansı’nda ilk gün

Belçika’daki Leuven Üniversitesi’nde 24-25 Kasım tarihlerinde organize edilen ‘Crimes Against Humanity in 21st Century: The role of International Organisations (21’inci Yüzyılda İnsanlığa Karşı Suçlar: Uluslararası Kuruluşların Rolü) başlıklı uluslararası konferans başladı. Konferansta, 21. yüzyılda işlenen insanlığa karşı suçlar kapsamında uluslararası kurumların rolü, bu kurumların güçlendirilmesi ve insanlığa karşı işlenen suçların engellenmesi gibi konular ele alınıyor.

12:25 25 Kasım 2023 Cumartesi
21’inci Yüzyılda İnsanlığa Karşı Suçlar Konferansı’nda ilk gün
Belçika’daki Leuven Üniversitesi’nde 24-25 Kasım tarihlerinde organize edilen ‘Crimes Against Humanity in 21st Century: The role of International Organisations (21’inci Yüzyılda İnsanlığa Karşı Suçlar: Uluslararası Kuruluşların Rolü) başlıklı uluslararası konferans başladı. Konferansta, 21. yüzyılda işlenen insanlığa karşı suçlar kapsamında uluslararası kurumların rolü, bu kurumların güçlendirilmesi ve insanlığa karşı işlenen suçların engellenmesi gibi konular ele alınıyor.





KaranlıktakiAydınlık’ten Ersan Kırlı’nın aktardığına göre konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Hüseyin Demir yaptı. Demir, açılış konuşmasında “İnsanlığa karşı suçlar en ağır insan hakları ihlalidir. Amacımız bu ihlalin temel nedenlerini anlamaktır. Birlikte anlamlı bir etki yaratma ve daha adil ve insancıl bir dünyaya giden yolu açma gücüne sahibiz. Uluslararası toplum, insanlığa karşı işlenen suçlara müsamaha göstermemeli, ilgili kurumları ve kendi hükümetlerini bu zulümlere en etkili şekilde karşılık vermeye ve durdurmak için ne gerekiyorsa yapmaya zorlamalıdır” dedi.




#CrimesagainstHumanityin21stCentury Conference (@HRConferencee) just started with the opening speech by @DrHuseyin_Demir@DrHuseyin_Demir: “Crimes against humanity is the most severe violation of human rights. Our objective is to understand the root causes of this violation.… pic.twitter.com/Kx2bkdh4i7— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo) November 24, 2023




‘Uygur nüfusu yakında yok olacak’



Konferansın ‘Devlet Suçları ve İnsan Hakları’ başlıklı panelinde Çin’in ‘Uygur politikası’nı ele alan SOAS’dan Aziz Isa Elkun, ”İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bir ülkenin belirli bir etnik kökene karşı açıkça işlediği en kötü suçlardan biri” dedi. Elkun, hücrelere atılan Uygurlu tutukluların %10’undan fazlasının 3 aydan kısa bir süre içinde hayatını kaybettiğini ve bu durumun devam etmesi halinde Uygur nüfusunun yok olacağını söyledi.




@AzizIsaElkun : “More than 10% of the detainees in cell dies within a shorter than 3 month period, if this rate of death is consistent, the Uyghur population will be destroyed.” @HRConferencee #CrimesagainstHumanityin21stCentury pic.twitter.com/0Z5UfMdSp0— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo) November 24, 2023




‘Milyonlarca insan nasıl terörist olabilir?’



Memorial University of Newfoundland’den Profesör Mehmet Efe Çaman, “Otoriterleşmenin Dinamikleri” isimli sunumunda Erdoğan’ın Kürtlere ve Gülen Hareketi’ne karşı yapılan hukuksuzlukları kendi rejimini güçlendirmek için kullandığını ifade etti. Çaman, “Milyonlarca insan nasıl terörist olabilir, bu çılgınlık. Bu ülke neden hala demokrasi olarak adlandırılıyor? Ülkede 4 yılda bir seçimler olması sebebiyle Türkiye’yi demokrasi olarak tanımlamak için hiç teori bilmiyor olmak lazım” dedi.




@MehmetEfe_Caman : “People gradually understand something is wrong. Turkey was a fancy country showing itself as a democratizing country.

Yet, the Gezi park protests, corruption scandals, and the Coup attempt paved the way for turnning into authoritarianism in Turkey. After… pic.twitter.com/2bdpPDSww4— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo) November 24, 2023




Çaman ayrıca şu değerlendirmelerde bulundu: “Eğer üniversitede hukuk okursanız ilk öğreneceğiniz şeylerden biri, bir gruba ait olmanın suç teşkil eden bir eylem olarak değerlendirilemeyeceği ilkesidir. Türk Hükümeti bir gün uyanıyor ve durup dururken ‘biliyor musunuz tüm yargıçların %36’sı aslında teröristti’ diyor, onlarca yıldır yargı için çalışıyorlardı, eğer terörist iseler onları nasıl işe aldınız, bir gecede nasıl fark ettiniz? İnsanlar kendi temsilcilerini, diyelim ki belediye başkanını seçiyor ve bu belediye başkanları çoğunlukla tüm oyların %60’ından hatta %70’inden fazlasını alıyor. Resmi olarak seçilen insanlar hapse atıldığında, bu herhangi bir liberal demokrasi için anlaşılmaz bir durum. Nasıl oluyor da seçilmiş belediye başkanı ertesi gün hapse giriyor?”



Gazze ve Filistin’e destek mesajı



Londra Queen Marry Üniversitesi’nden Penny Green de ‘Soykırımın Kolaylaştırılması: Birleşmiş Milletler’in Özel Durumu Üzerine Gözlemler’ isimli bir sunum yaptı. Green, sunumuna başlamadan önce İsrail’in saldırısı altında olan Filistin ve Gazze’deki siviller ve çocuklar için dayanışma çağrısında bulundu; İsrail’in Filistin’de uyguladığı politika ve askeri operasyonların soykırım tanımına uyduğunu dile getirdi.



‘Filistin mesajı’nın ardından başladığı sunumunda Myanmar’da yaşananlara dikkat çekten Green “Birleşmiş Milletler’in Myanmar’da yaşanan soykırım konusunda özel bir dikkat göstermesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.




@pennyjgreen: “The failure and denial by Myanmar authorities to investigate or punish sexual and gender-based crimes, the deaths of innocent civilians, including children are crime against humanity.”@HRConferencee #CrimesagainstHumanityin21stCentury pic.twitter.com/00ZSLiacR3— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo) November 24, 2023








‘Zulüm her zaman başka bir suçla bağlantılıdır’



Amnesty International Hukuk Danışmanı Hugo Relva ise sunumunda “Zulüm bağımsız bir suç değildir, her zaman başka bir suçla bağlantılıdır” değerlendirmesinde bulundu.




Zoë Grossi: “Enforced disappearance of persons, deportation or forcible transfer of population, torture, and the imprisonment or other severe deprivation of physical liberty in violation of fundamental rules of international law constitute crimes against humanity.”… pic.twitter.com/9og9OGhDhe— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo) November 24, 2023




Belçika KU Leuven Üniversitesi araştırmacılarından Zoë Grossi de, “Kişilerin zorla kaybedilmesi, nüfusun sınır dışı edilmesi veya zorla nakledilmesi, işkence ve uluslararası hukukun temel kurallarını ihlal ederek fiziksel özgürlükten hapsetme veya diğer ciddi mahrumiyetler insanlığa karşı suç teşkil eder” dedi.




@relva_hugo: “Persecution is not an independent crime, it is always connected with another crime.”@HRConferencee

#CrimesagainstHumanityin21stCentury pic.twitter.com/nvOugHR2N0— Solidarity with OTHERS (@OthersInfo) November 24, 2023

Son güncelleme: 12:25 25.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı