• Turkhane Logo

Kalbi yüzde 25 çalışan hasta tutuklu halen cezaevinde tutuluyor

2008 yılında tutuklanan, 3 kalp kapakçığı çürüdüğü için kalbi yüzde 25 çalışan Sabri Kaya, tahliye edilmediği için cezaevinde ölümü bekliyor.

10:37 06 Eylül 2019 Cuma
Kalbi yüzde 25 çalışan hasta tutuklu halen cezaevinde tutuluyor
2008 yılında tutuklanan, 3 kalp kapakçığı çürüdüğü için kalbi yüzde 25 çalışan Sabri Kaya, tahliye edilmediği için cezaevinde ölümü bekliyor.



Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Sabri Kaya, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’ne gönderdiği mektubunda sağlık durumunu ve yaşadığı hak ihlallerini anlattı.

CEZASININ ERTELENMESİNİ İSTEDİ


Sabri Kaya, gönderdiği mektupta durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirterek, cezasının ertelenmesini istedi. 1998’de Adana’nın Ceyhan ilçesinde yaşanan bir olaya ilişkin 2008’de  tutuklandığını anlattı. Kaya, 2010’da stresten ötürü kalp krizi geçirdiğini, 10 gün yoğun bakımda kaldığını ve kalp kapağının 3 tanesinin çürüdüğünün kendisine aktarıldığını belirtti.

AMELİYAT OLACAĞI GÜN BAŞKA HAPİSHANEYE SEVK

Doktorların kendisine, “Ölüm riskin var. Hemen ameliyat olman gerek” dediğini belirten Kaya, ameliyat olacağı gün 10 kişiyle birlikte Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini ve cezaevinde 2 ay tecritte kaldığını söyledi. Kaya, “Temizlik malzemesi yok. Toz, mikrop. Temel ihtiyaç, su ihtiyacımızı bile karşılamadılar. Orada durumum daha da kötü oldu. Beni acilen hastaneye sevk ettiler. Hastanedeki doktorlar acilen ameliyat olmam gerektiğini söylediler. ‘Yoksa öleceksin. Ya da felç olacaksın’ dediler. Ben de kabul ettim. Ankara Numune Hastanesi’ne sevkimi yaptılar. 20 gün geçtikten sonra Ankara Numune Hastanesi’nde ameliyat oldum” dedi.

İKİ KEZ AMELİYAT OLDUM RAPOR VERİLMEDİ

Daha sonra 30 Eylül 2015’te ikinci ameliyatını olduğunu belirten Kaya, “Açık kalp ameliyatı ile bu defa kalp kapakçığım değişti. Mekanik kapakçık değişti. Erteleme için başvuru yapıldı. Bu defa Ankara rapor vermedi” dedi. Kaya, kalbinin yüzde 40 çalışması nedeniyle şeker, tansiyon, astım, bronşit, kemik erimesi, varis, reflü ve gastrit gibi hastalıkların da mevcut olduğunu belirtti.

TÜM İHTİYAÇLARIMI ARKADAŞLARIM KARŞILIYOR

Kaya, tüm ihtiyaçlarını arkadaşlarının karşıladığını dile getirdi. 15 Temmuz darbe girişimi ardından 10 arkadaşıyla birlikte Karabük Cezaevi’ne sevk edildiğini anlatan Kaya, Karabük’te sağlık kuruluna gönderildiğini, kurulun kendisine kalbinin yüzde 40 çalıştığını ve “cezanın ertelenmesine gerek yok” diyerek rapor verdiğini belirtti.

ÖNCE YÜZDE 25 RAPORU VERİP SONRA İPTAL ETTİLER

MA’nın haberine göre Kaya, “Pil takılması lazım’ dediler. Ben bunu kabul etmedim. Sevkimi Osmaniye’ye istedim. Geldim burada il sağlık kuruluna çıktım. Daha sonra EKO çekildi. ‘Kalbin yüzde 25 çalıştığı’ raporunu verdiler. Ben de 2022 yasadan faydalanmak istediğim konusunda başvuruda bulundum. Raporu iptal ettiler.

SAĞLIK SORUNLARI DEVAM EDİYOR

Sağlık sorunları nedeniyle cezasının ertelenmesini isteyen Kaya, kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Kaya, “Şuanda Osmaniye 2 No’lu Cezaevi’ndeyim. Sağlık sorunlarım devam ediyor. Cezamın ertelenmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 10:37 06.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı