• Turkhane Logo

Rapor: 60 market zinciri daha kapanacak

Türkiye'de ekonomik krizle birlikte çok sayıda şirket kepenk indirmeye devam ediyor. Farklı sektörlerde daralma gözlemlenirken market zincirlerinin de zor durumda olduğu basına yansıyor.

12:15 29 Kasım 2019 Cuma
Rapor: 60 market zinciri daha kapanacak
Türkiye'de ekonomik krizle birlikte çok sayıda şirket kepenk indirmeye devam ediyor. Farklı sektörlerde daralma gözlemlenirken market zincirlerinin de zor durumda olduğu basına yansıyor.



Reutersın aktardığına göre market zincirlerinin fotoğrafını çeken bir rapora göre 2010dan bu yana 100 market zinciri faaliyetlerine son vermiş. 60 market zincirinin ise önümüzdeki yedi yıl içinde kapanması bekleniyor.

Faaliyetlerine son veren marketler arasında başka gruplara satılanlar da var.


Öte yandan gıda perakendesi sektöründe 2026 sonuna kadar 13 binin üzerinde yeni market açılışı ile zincir marketlerde yüzde 42 büyüme öngörülüyor.

Söz konusu dönemde gıda perakendesinin indirim-süper market konseptlerinde gelişmesi beklenirken, satın alma veya kapatma gibi etkenlerle en az 60 market zincirinin ise sektörden ayrılacağı öngörülüyor.

Sektörel iletişim şirketi Ortakalan tarafından hazırlanan “Sektörel Değişim”, “Yerel Zincirler”, “Ulusal ve İndirim Market Zincirleri” raporlarına göre, son sekiz yılda şube sayısı en az beş ve üzerinde olan market zincirlerinin toplam mağaza sayısı yüzde 207 artış kaydetti.

Söz konusu dönemde en hızlı büyüyen segment indirim marketler olurken; indirim market zincirlerinin toplam market sayısı yüzde 293, yerel zincirlerin market sayısı yüzde 80, mağazaları en az üç ve daha fazla coğrafi bölgeye yayılmış olan ulusal hiper ve süper market zincirlerinin market sayısı ise yüzde 81 artış gösterdi.

Raporlara göre, önümüzdeki dönemde gıda perakendesinin indirim-süper market konseptlerinde gelişmesi beklenirken; 2026 sonunda indirim marketlerin payının mevcut yüzde 76’dan yüzde 80’e çıkması öngörülüyor. Ancak, indirim marketlerin büyüme hızında 2020 sonrasında yavaşlama bekleniyor.

Raporların ortaya koyduğu öngörülere göre, 2026 sonuna kadar perakende sektöründe satın alma veya kapatma gibi etkenlerle en az 60 market zincirinin sektörden ayrılmış olacağını belirten Ortakalan Genel Yayın Yönetmeni Emre Durdu, buna karşın 30 yerel perakendecinin şube sayısını artırarak zincir market tanımına dahil olmasını beklediklerini söyledi.

Durdu, marketlerde 2026 sonunda yüzde 80 discount, yüzde 10 ulusal, yüzde 10’u lokal zincir şeklinde pazar dağılımı öngördüklerini ifade ediyor.

Son güncelleme: 12:15 29.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı