• Turkhane Logo

Üç yıldır cezaevinde tutulan Suudi Prenses Basma serbest bırakıldı

Suudi Arabistan'da üç yıldır hakkında herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin cezaevinde tutulan Prenses Basma bint Suud ve kızı serbest bırakıldı.

11:36 09 Ocak 2022 Pazar
Üç yıldır cezaevinde tutulan Suudi Prenses Basma serbest bırakıldı
Suudi Arabistan'da üç yıldır hakkında herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin cezaevinde tutulan Prenses Basma bint Suud ve kızı serbest bırakıldı.


İnsan hakları savunuculuğuyla tanınan ve hakkında herhangi bir suçlama yöneltilmeden yaklaşık üç yıldır kızı Suhudla birlikte cezaevinde tutulan Suudi Prenses Basma bint Suud serbest bırakıldı. Prenses Basmanın sağlık sorunları olduğu belirtildi.

Prensesin hukuk danışmanı Henri Estramant dün yaptığı açıklamada, Basma ile kızının perşembe günü bırakıldığını ve Ciddedeki evlerine gittiklerini açıkladı.  Estramant, Prenses Basmanın yorgun ama moralinin iyi olduğunu, tedavi görmesi gerekeceğini söyledi. İnsan hakları kuruluşu ALQST ise Prensesin cezaevinde tedavi hakkından mahrum bırakıldığını aktardı. 
  BREAKING: Basma bint Saud Al Saud and her daughter Suhoud, detained since March 2019, have been released. pic.twitter.com/tTsh6kPgzE — ALQST for Human Rights (@ALQST_En) January 8, 2022

Suudi Arabistanı 1953-64 arasında yönetmiş Suud bin Abdülazizin kızı olan Prenses Basma, Mart 2019da tedavi için İsviçreye gitmeye hazırlandığı sırada gözaltına alınmıştı. 57 yaşındaki Prensesin ve kızı Suhudın niçin gözaltına alındığı açıklanmamış, yüksek güvenlikli el Hair cezevine götürülen ikili hakkında herhangi bir suçlama da yöneltilmemişti.  

Prensesin insan hakları konusundaki çıkışları ve anayasal reform çağrıları nedeniyle gözaltına alınmış olabileceği yorumları yapılmış, ailesi de 2020de Birleşmiş Milletlere yazdıkları mektupta benzer suçlamalarda bulunmuştu. Bazı yorumcular da, Prensesin, Veliaht Prens Muhammed bin Selmanla arası açık olan ve ev hapsine alınan Prens Muhammed bin Nayefle yakın olması nedeniyle cezaevine gönderildiğindi savunmuştu.

Prenses Basma, geçtiğimiz nisan ayında serbest bırakılması için Kral Selman ve kuzeni olan Veliaht Prens Muhammed bin Selmana çağrıda bulunmuş, yanlış bir şey yapmadığını ve sağlığının kötüleştiğini söylemişti. Prensesin sağlık sorunlarının ayrıntısı bilinmiyor. 

Son güncelleme: 11:36 09.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı