• Turkhane Logo

Suudi Veliaht'a G20'de sıcak karşılama

Kaşıkçı cinayeti sonrası ilk kez büyük bir uluslararası toplantıya katılan Suudi Veliaht Prens Selman, başta Rusya Devlet Başkanı Putin olmak üzere dünya liderleri tarafından sıcak karşılandı.

20:50 30 Kasım 2018 Cuma
Suudi Veliaht'a G20'de sıcak karşılama
Kaşıkçı cinayeti sonrası ilk kez büyük bir uluslararası toplantıya katılan Suudi Veliaht Prens Selman, başta Rusya Devlet Başkanı Putin olmak üzere dünya liderleri tarafından sıcak karşılandı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçının öldürülmesi emrini verdiği iddia edilen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, G20 Zirvesi sırasında dünya liderleriyle bir araya geldi.

AFPnin aktardığına göre Kaşıkçının öldürülmesi nedeniyle uluslararası alanda imajı zedelenen Selman, Arjantinin başkenti Buenos Aireste düzenlenen zirvede liderler tarafından sıcak karşılandı, herhangi bir dışlanmaya maruz kalmadı.
  G-20 zirvesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in sıcak diyaloğu...
Tecrit olmuştu dediğimiz Suudi Arabistan, dostumuz dediğimiz Rusya ile el-kol ittifakı... pic.twitter.com/VsTktVLBSc — Gökhan ÖZBEK (@gokhanozbek) 30 Kasım 2018 Selmanın ABD Başkanı Donald Trump ve kızı Ivanka Trump ile sohbet ettiği ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüştüğü bildirildi. Fransa Cumhurbaşkanlığı, Macronun Selmanla petrol fiyatlarındaki dalgalanmayı konuştuğunu açıkladı.


/
Selmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinle samimi selamlaşması ise kameralara yansıdı. İki lider ellerini havada çak yaparak tokalaştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May de Selmanla görüşeceğini açıkladı. May, Selmana hem Kaşıkçı cinayeti konusunda hem de Suudi Arabistanın Yemendeki saldırıları konusunda baskı yapacağını söyledi.


Dünya çapında büyük tartışma yaratan Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından ilk kez büyük bir uluslararası toplantıya katılan Selmanın hangi liderlerle görüşeceği gündemi meşgul ediyordu. Kaşıkçının Suudi Arabistanın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından uluslararası alanda imajı zedelenen Selmanın Batı ile ilişkileri onarma açısından G20yi bir fırsat olarak kullanabileceği değerlendiriliyordu. 

Bölge turuna Cezayirle devam edecek

Diğer yandan diplomatik kaynaklar Prens Selmanın G20nin ardından Pazar günü Cezayiri ziyaret edeceğini belirtti. Selmanın Arap ülkelerini kapsayan turu G20den önce başlamıştı. Selman, Kaşıkçı cinayeti nedeniyle ülkesine yönelik yaptırımların gündemde olduğu bir dönemde bölge ilişkilerini güçlendirme amacıyla geçen günlerde Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ve Tunusu ziyaret etmişti. Tunusta protestolarla karşılanan Selamın ziyaretine Cezayirdeki insan hakları savunucuları da karşı çıkıyor.

Suudi Arabistan ve Cezayir, Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliğinin (OPEC) üyelerinden. Salı günü açıklama yapan Selmanın ülkeyi ziyaret edeceğini belirten ancak bir tarih vermeyen Cezayir Enerji Bakanı Mustafa Kaytuni, Selmanın ziyaretinin uluslararası piyasalardaki petrol fiyatlarıyla ilgili bir konu çerçevesinde olmadığını söylemişti.

 Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 20:50 30.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı