• Turkhane Logo

Savaşın yüzüncü gününde İsrail'de Netanyahu'ya öfke artıyor

Gazze'de İsrail ile Hamas arasında süren savaş yüzüncü gününe girerken, Tel Aviv'de toplanan 120 bin kişi, hala Hamas'ın elinde bulunan rehineler nedeniyle Netanyahu hükümetini protesto etti.

10:18 15 Ocak 2024 Pazartesi
Savaşın yüzüncü gününde İsrail'de Netanyahu'ya öfke artıyor
Gazze'de İsrail ile Hamas arasında süren savaş yüzüncü gününe girerken, Tel Aviv'de toplanan 120 bin kişi, hala Hamas'ın elinde bulunan rehineler nedeniyle Netanyahu hükümetini protesto etti.

Gazze Savaşının 100. gününde, Tel Avivde düzenlenen protesto yürüyüşüne katılanlar, İsrail hükümetinin, Hamasın elindeki rehineleri derhal kurtarmasını talep etti.
Hamasın İsraile saldırmasının ardından, İsrailin Gazze Şeridine yönelik başlattığı savaş yüzüncü gününe girerken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu üzerindeki baskı artıyor. Yüz gündür devam eden savaş nedeniyle İsrailin başkenti Tel Avivde Cumartesi akşamı başlatılan 24 saatlik protestoya, ilk gün 120 bin kişi katıldı. Eylemciler söz konusu gösteride, Hamasın elindeki rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İsrailde yayımlanan Times of Israel gazetesinin aktardığına göre, rehinelerin aileleri protesto gösterisinde Başbakan Netanyahu hükümetine duydukları hoşnutsuzluğu dile getirdi ve rehineleri evlerine geri getirebilmek için hükümetin yeterli girişimde bulunmadığını belirtti. Haberde, protestocuların vaktin daraldığını ifade eden söylemlerde bulunduğu ve rehinelerin ailelerinin, Kasım sonunda bir hafta süren ateşkesin ardından çatışmalara yeniden başlamasından bu yana hiçbir rehinenin serbest bırakılmadığına dikkat çektiği ifade edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun önceden kaydedilmiş bir videosunun miting sırasında gösterildiğinin de aktarıldığı ilgili haberde, Macronun Gazze Şeridindeki Fransız rehinelerin kaderine atıfta bulunarak, Fransanın rehineleri yüzüstü bırakmayacağını dile getirdiği bildirildi. Ayrıca Macronun, rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelerin yeniden başlatılmasını talep ettiği de belirtildi.

100üncü gün bilançosu
Radikal İslamcı Hamasın 7 Ekim 2023te İsraile yönelik gerçekleştirdiği terör saldırısında bin 200den fazla insan öldürülmüş, yaklaşık 250 kadar kişi de rehin alınmıştı. Kasım ayında varılan yedi günlük ateşkes sırasında Hamas rehin tuttuğu 105 kişiyi serbest bırakırken, İsrail de buna karşılık İsrail hapishanelerindeki 240 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı. İsrail hükümetine göre, Hamasın elinde hala 136 rehine bulunuyor. Bunlardan 25inin ise hayatta olmadığı varsayılıyor.

Savaşın yüzüncü gününde Gazzede, Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, İsrailin hava saldırıları ve kara operasyonları sonucu en az 23 bin 800 kişi hayatını kaybetti.

Gazzede 13 hastane kısmi hizmet veriyor
Gazze Şeridindeki savaş devam ederken insani durum da kötüleşiyor. Bölgedeki 36 hastaneden sadece 13ü kısmi olarak hizmet verirken, Birleşmiş Milletlere (BM) göre Gazzede kıtlık tehlikesi mevcut. Akdeniz kıyısında yer alan Gazze Şeridinin ağır bombardıman nedeniyle yaşanılmaz bir hale geldiğini ifade eden BM, 360 bin dairenin tahrip edilmiş veya zarar görmüş olduğunu belirtti. Bu da Gazze Şeridinde yaşayan 2 milyon 200 bin kişiden yarım milyondan fazlasının savaştan sonra geri dönebilecekleri bir evi olmadığı anlamına geliyor. BM, Gazzede 1 milyon 900 bin kişinin çatışmaların başlamasından bu yana en az bir kere yerinden edildiğini belirtti.
İsrailde ise hükümet 200 binden fazla kişinin ülkenin güneyinde Hamasın, kuzeyinde ise Lübnandaki Hizbullah örgütünün saldırılarından korunmak için evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. İsrailde yaklaşık on milyon kişi yaşıyor. Gazzedeki savaşın başlamasından bu yana İsrail ile Hizbullah örgütü arasında, İsrail ve Lübnan sınırında defalarca ölümcül çatışmalar yaşandı. BMye bağlı Uluslararası Göç Örgütüne (IOM) göre, Lübnanda 76 binden fazla kişi çatışmalar nedeniyle yerinden edildi.

İsrail savaş hedeflerine ulaşmaktan uzak
İsrail medyasında yer alan haberlerde, devletin savaştaki hedeflerine ulaşma konusunda başarılı olamadığı ifade ediliyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Haaretze göre, İsrailin hedeflerine uzak kalmasının nedenlerinden biri, Hamasın Gazze Şeridindeki karmaşık tünel sistemi. Haberde söz konusu tünel sisteminin, Hamasın üst düzey yönetimini saldırılara karşı iyi koruduğu ve Hamas yöneticilerinin, muhtemelen etraflarında İsrailden kaçırılan rehinelerle hareket ettiği, bu sebepten dolayı da Haması yenmenin zor olacağı öne sürüldü.

İsrail tarafından ortaya çıkarılan tünellerin imhasının da askeri operasyon için öngörülen takvimden daha uzun sürdüğü vurgulanan haberde, savaşın ilk iki ayında, saflarındaki yüksek kayıplar nedeniyle Hamasın savaşmayı bırakacağının varsayıldığı ancak bunun gerçekleşmediği ve gerçekleşmesinin de şüpheli olduğu aktarıldı.

Son güncelleme: 10:18 15.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı