• Turkhane Logo

Rusya-Ukrayna savaşında 40'ıncı gün! Rus ordusuna 1 günde ağır darbe

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişiminde 40'ıncı güne girildi. Rus ordusunun saldırıları devam ederken Ukrayna birliklerinin de direnişi devam ediyor.

11:37 04 Nisan 2022 Pazartesi
Rusya-Ukrayna savaşında 40'ıncı gün! Rus ordusuna 1 günde ağır darbe
Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişiminde 40'ıncı güne girildi. Rus ordusunun saldırıları devam ederken Ukrayna birliklerinin de direnişi devam ediyor.


Ukrayna ordusunun son bir günde Rus güçlerinin dört saldırısını püskürttüğü, 40 Rus askeri ile aralarında savaş uçağı ve helikopterin de bulunduğu 50’ye yakın askeri aracın yok edildiği bildirildi. İşte sıcak savaşta dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Rusyanın Ukrayna topraklarına başlattığı işgal girişimi 40ıncı gününde devam ediyor. İki ülke arasındaki sıcak çatışmaların yoğunluğu azalırken, ateşkes ve barış amacıyla yapılan görüşmeler de sürüyor.


Ukrayna, Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu açıklarken, Ukrayna ordusunun son bir günde Rus güçlerinin dört saldırısını püskürttüğü, gün içerisinde meydana gelen çatışmalarda 40 Rus askeri ile aralarında savaş uçağı ve helikopterin de bulunduğu 50’ye yakın askeri aracın yok edildiği bildirildi.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinden yapılan açıklamada, son bir günde Ukrayna ordusu tarafından Rus güçlerinin 4 saldırısının püskürtüldüğü kaydedilirken gün içerisinde meydana gelen çatışmalarda 40 Rus askeri ile 43 askeri teçhizatının imha edildiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca Ukrayna hava kuvvetlerinin gün içerisinde iki seyir füzesi, bir helikopter, bir Su-34 ve bir Su-35 savaş uçakları ile İl-22 hava kontrol uçağını imha ettiği de belirtildi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

4 Nisan 2022 Pazartesi

10.16-  Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-4 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukraynaya saldıran Rus ordusundan 18 bin 300 asker öldürüldü, Ruslara ait 147 uçak, 134 helikopter, 647 tank, 1844 zırhlı araç, 330 top, 107 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1273 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 92 insansız hava aracını da kaybetti.​​​

09.50-  Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanlarında 869 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 83ünün tamamen yıkıldığı kaydedildi. Açıklamada, Rusyanın saldırılarına başladığı 24 Şubattan bugüne kadar 161 çocuğun öldüğü, 264 çocuğun yaralandığı kaydedildi.

06.17-  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Buçada ve Ukrayna genelinde Kremlin güçlerinin bariz vahşetini şiddetle kınıyoruz. ifadesini kullandı.

Blinken, söz konusu sivil katliamının sorumlularını cezalandırmak için mevcut her aracı kullanacaklarını, yaşanan şiddeti belgeleyerek bu bilgileri bilgi paylaşacaklarını dile getirdi.

01.26-  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter hesabından bir video mesajı yayınlayarak, son haftalarda Avrupa Birliğinin Rusyaya karşı planlanan beşinci yaptırım paketi üzerinde çalıştığını anımsatarak Beşinci paket şu anki haliyle Rusya’nın saldırganlığına ve Rus suçuna yeterli bir cevap değildir. dedi.

Kuleba, planlanan paketin neleri içerdiğini bildiğini ve şu andaki haliyle kabul edilmesi durumunda alenen konuşmak ve mevcut duruma verilen orantısız tepkinin tarafsız bir değerlendirmesini yapmak zorunda kalacaklarını vurguladı.

AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının artırılması gerektiğini savunan Kuleba, AB’nin beşinci yaptırım paketinin daha fazla SWIFTten kesilen Rus bankalarını, Rus petrol, gaz ve kömürüne ambargo uygulamaya yönelik önlemleri ve AB limanlarının Rus gemilerine ve mallarına kapatılmasını içermesi gerektiğini ifade etti.

Daha önce Kuleba, Rus ordusunun Kiev bölgesinde sivillere yönelik işlediği kasıtlı cinayetlerle ilgili olarak G7 ülkelerine seslenerek Rusya’ya karşı yeni yıkıcı yaptırımların uygulamalarını talep etmişti.

00.24-  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Amerikan CBS televizyonuna bağlanarak Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusyanın çekilmesinin taktiksel bir güç kaydırma olduğunu söyleyen Zelenski, Rusyanın bazı kentleri almak için defalarca girişimde bulunduğunu, Rus ordusunun Kiev yakınlarında aldığı bazı yerleşim birimlerinde ise büyük yıkımlara yol açtığını belirtti. Çok fazla savaş filmi izlediğini belirten Zelenskiy, Ancak buna benzer bir şey hayal edememiştik. Bir ülkenin tamamını yıkma kararı manyakça bir karar. dedi.

Ukrayna lideri, Rus ordusunun Doğu Ukraynaya odaklanarak Kırım ile Donbass bölgesini birbirine bağlamak üzere yığınak yaptığını ve oraya Çeçenleri getirdiğini söyledi.

Rusların çekilmesinin ardından Kiev çevresindeki yerleşim birimlerinde ortaya çıkan sivil cesetleri ve yıkımla ilgili görüntüleri değerlendiren Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve bu ölümlerde dahli bulunan tüm komutanların yargılanması gerektiğini vurguladı.

Zelenskiy, Yapılanlar adil bir şekilde kanun çerçevesinde yargılanmalı. Sizden ve izleyicilerinizden bu görüntüleri izletmek durumunda kaldığımdan dolayı özür dilerim. İnsanların elleri bağlı, vücutları deşilmiş halde, işkence edilmiş ve öldürülmüş çocukların görüntülerini aklım almıyor. Sadece öldürmek yetmemiş demek ki. yorumunu yaptı.

Kiev yakınlarındaki yerleşim yerlerinde yaşananların soykırım olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Zelenskiy, şu yanıtı verdi:

Elbette ki bu bir soykırımdır. Bütün ulusun ve halkın ortadan kaldırılmasıdır. Biz Ukrayna vatandaşlarıyız. Yüzden fazla millet var bizde. Bu, tüm bu milletlerin yok edilmesiyle ilgili. Biz Ukrayna vatandaşıyız ve Rusya Federasyonunun politikasına boyun eğmek istemiyoruz. Yok edilmemizin nedeni budur ve bu 21. yüzyılın Avrupasında oluyor.

Savaşın kesinlikle bitmesi gerektiğini dile getiren Zelenskiy, binlerce insanın öldürüldüğü durumda barışa razı olmadığını ancak başka bir yolun olmadığını kaydetti.

Zelenskiy, Bir başkan olarak söylüyorum yüz binlerce, milyonlarca insanın ölmesini istemiyorsak, diyalogdan başka bir yol yok. dedi.

00.14-  Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, pazar günü 2 bin 694 Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.

Vereşçuk, yaptığı açıklamada, son 24 saatte Mariupol ve Berdyansk şehirlerinden 469 sivilin kendi araçlarıyla Zaporijya’ya gittiğini, ayrıca bu şehirlerden yola çıkan ve bir gündür Rus ordusunca bekletilen tahliye konvoyundaki 350 sivilin de Zaporijyaya ulaştığını ifade etti.

Luganks bölgesindeki Lisiçansk, Severodonetsk, Rubejnoe ve Kremennaya kasabalarından 1467 sivilin güvenli bölgeye götürüldüğünü ifade eden Vereşçuk, Berdyansk’tan 10 otobüsle yola çıkan 408 sivilin ise güvenli bölgeye ulaştığını dile getirdi.

Vereşçuk, Manguş şehrine Uluslararası Kızıl Haç Komitesinden bir delegasyon eşliğinde 7 otobüsün daha geldiğini kaydederek, sivillerin tahliyesi için bu otobüslerin Mariupola gitmeleri konusunda müzakerelerin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 11:37 04.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı