• Turkhane Logo

Macaristan Cumhurbaşkanı'dan skandal af

Cumhurbaşkanı Novak'ın çocuklara yönelik cinsel istismar davasındaki bir suç ortağını affeden kararnameye imza attığı anlaşıldı.

10:07 09 Şubat 2024 Cuma
Macaristan Cumhurbaşkanı'dan skandal af
Cumhurbaşkanı Novak'ın çocuklara yönelik cinsel istismar davasındaki bir suç ortağını affeden kararnameye imza attığı anlaşıldı.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, çocuklara yönelik bir cinsel istismar davasında suç ortağı olarak hüküm giyen eski bir çocuk yurdu yöneticisini cumhurbaşkanlığı affıyla serbest bıraktığının ortaya çıkmasının ardından istifa etmesi yönünde baskı altında.

Tartışmalar, Orbanın yakın müttefiki olan Novakın, geçen yıl nisan ayında Papa Francisin ziyareti öncesinde, devlet tarafından işletilen bir çocuk yurdunun eski müdür yardımcısını affetmesi üzerine başladı.

Hakkında af kararı çıkarılan kişi, 2004-2016 yılları arasında en az 10 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu için sekiz yıl hapis cezasına çarptırılan kurum müdürünün cinsel istismarının örtbas edilmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle 2018 yılında üç yıldan fazla süreli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Novak salı günü düzenlediği basın toplantısında Benim başkanlığım döneminde, bu vakada olduğu gibi pedofiller için af çıkarılmamıştır ve çıkarılmayacaktır. dedi.

Ancak ülkedeki muhalefet partileri, bir dönem aileden sorumlu bakan olarak görev yapan Novakı istifaya çağırıyor.

Muhafaletten istifa talebi
Muhalefetteki en büyük parti olan Demokratik Koalisyon, parlamentoda Novaka karşı etik soruşturma başlattı.
Demokratik Koalisyon mensubu milletvekili Olga Kalman da, Macaristandaki Katolik Kilisesi temsilcilerine bir mektup göndererek Novakın Papa Francisin ziyareti vesilesiyle af çıkararak günaha hizmet ettiğini belirtti.

Kalman, söz konusu affın çocuk evinin eski müdür yardımcısının yeniden çocuklar arasında çalışmasına izin verdiğinin altını çizdi ve Bu af, şu andan itibaren sabıka kaydı olmadığı ve mesleğini icra etmekten men edilmediği anlamına geliyor. Affedildiği andan itibaren bir çocuk yurdunda çalışmaya geri dönebilir. dedi.

Cinsel taciz mağdurları da Novaktan açıklama beklediklerini belirterek tepki verdi.

Orban: Pedofili suçluları için merhamet yoktur
Tartışmalar şiddetlenirken, Orban Facebookta yayınladığı bir videoda Macaristan anayasasında çocuklara karşı işlenen suçlardan hüküm giyenlerin cumhurbaşkanlığı affından yararlanmasını engelleyecek bir değişiklik önerdiğini söyledi.
Orban, Pedofili suçluları için merhamet yoktur, bu benim kişisel inancımdır. Bu meseleyi çözmenin zamanı geldi. diye konuştu.

Son güncelleme: 10:07 09.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı