• Turkhane Logo

ABD'li öğrencilerin Gazze eylemleri Fransa'ya da sıçradı

Sciences-Po üniversitesini engelleyen öğrenciler 26 Nisan 2024 Cuma günü Paris'te V işaretini yakıyorlar. Prestijli bir üniversitedeki öğrenciler Cuma günü Filistin yanlısı protestolara devam etti.

12:05 27 Nisan 2024 Cumartesi
ABD'li öğrencilerin Gazze eylemleri Fransa'ya da sıçradı
Sciences-Po üniversitesini engelleyen öğrenciler 26 Nisan 2024 Cuma günü Paris'te V işaretini yakıyorlar. Prestijli bir üniversitedeki öğrenciler Cuma günü Filistin yanlısı protestolara devam etti.

Cuma günü çok sayıda protestocu Sciences Ponun merkez kampüs binasına girişi engelledi.

Fransanın başkenti Parisin en prestijli eğitim kurumlarından Paris Siyasi Araştırmalar Enstitüsünde (Sciences Po) Filistin yanlısı protesto gösterisi düzenleyen bir grup eğitim kurumuna girişi engelledi.

Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) birçok üniversitesinde İsrail protestolarından esinlenen Fransız öğrenciler binaya girişleri çöp kutuları, ahşap paletler ve bisikletlerle oluşturdukları bariyerlerle kapattı.

Binanın pencerelerinden sloganlar atan göstericiler “Hepimiz Filistinliyiz” yazılı pankartlar astı.

İki gün önce de 100den fazla Filistin yanlısı öğrenci üniversitenin Paristeki bir amfitiyatrosunu işgal etmişti.

Yönetimle yapılan görüşmelerin ardından göstericilerin bir kısmı salonu terk etmiş, protestoyu sürdüren diğer göstericiler ise polis müdahalesi sonrası tahliye edilmişti.

Üniversite yönetiminin yaptığı açıklamada, “Kurumun düzgün işleyişini engelleyen ve Sciences Po öğrencilerini, öğretmenlerini ve çalışanlarını cezalandıran bu öğrenci eylemlerini şiddetle kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, binada yaklaşık 60 protestocunun bulunduğu ve yöneticilerin “diyalog yoluyla bir çözüm bulmak için” öğrenci heyeti ile görüştüğü belirtildi.

Science Poda protestolara katılan Louise adlı bir öğrenci, üniversitedeki eylemlerin New Yorktaki Columbia Üniversitesi ve ABDdeki diğer kampüslerdeki benzer gösterilerden ilham aldığını söyledi.

ABDde Gazze protestoları: Hangi üniversitelerde eylem var, öğrenciler ne talep ediyor?

ABDde İsrailin Hamasa karşı savaşını 10 günden fazla süredir protesto eden öğrenciler ve hatta profesörlerden bazıları gözaltına alınırken polisle arbede yaşandı.
1871de kurulan Sciences Po mezunları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Gabriel Attal bulunuyor. Prestijli eğitim kurumu uzun süredir Fransız politikasına ve sanayisine lider isimler göndermesi ile tanınıyor.

Son güncelleme: 12:05 27.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı