• Turkhane Logo

Hamas ve El Fetih Çin'de aynı masaya oturacak

Çin'in, Gazze’de yönetimde olan Hamas ile Batı Şeria’daki rakibi El Fetih arasında Filistin için birlik görüşmelerine evsahipliği yapacağı bildirildi.

12:10 27 Nisan 2024 Cumartesi
Hamas ve El Fetih Çin'de aynı masaya oturacak
Çin'in, Gazze’de yönetimde olan Hamas ile Batı Şeria’daki rakibi El Fetih arasında Filistin için birlik görüşmelerine evsahipliği yapacağı bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan bir El Fetih yetkilisi, grubun üst düzey yetkilisi Azzam El Ahmed başkanlığındaki bir heyetin Çine gitmek üzere yola çıktığını söyledi. Bir Hamas yetkilisi de Musa Ebu Marzuk başkanlığındaki müzakere ekibinin Cuma günü geç saatlerde Çine uçacağını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Cuma günü düzenlediği olağan brifingde toplantıyı teyit etmeden “Filistin Ulusal Otoritesi’nin yetkilerinin güçlendirilmesini destekliyoruz ve tüm Filistinli grupların diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlamasını ve dayanışmayı arttırmasını destekliyoruz” dedi.

Görüşmeler, Çinin Filistin diplomasisinde attığı önemli bir adım olarak yorumlanıyor.

El Fetih, İsrail işgali altındaki Batı Şeriada sınırlı özerklik uygulayan Batı destekli Filistin Yönetiminin başkanı Mahmud Abbasın hareketi.

Filistinli iki rakip grup, Hamas savaşçılarının 2007de kısa bir savaşla El Fetihi Gazzeden kovmasından bu yana aralarındaki siyasi anlaşmazlıkları gidermekte başarısız oldu.

Washington ise Filistin Yönetimini desteklediği ancak Haması terörist olarak yasakladığı için, iki grubu uzlaştırmaya yönelik hamlelere temkinli yaklaşıyor.

Ziyaret, Gazzedeki savaşın başlamasından bu yana bir Hamas heyetinin Çine yaptığı ilk ziyaret olacak. Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre Wang Kejian adlı Çinli bir diplomat geçen ay Katarda Hamas lideri İsmail Haniye ile biraraya geldi.

Pekinli diplomat, görüşmelerin iki Filistinli rakip grubu uzlaştırma çabalarını desteklemeyi amaçladığını söyledi.

Çin son zamanlarda Arap ülkeleri ve İran ile güçlü bağlara sahip olduğu Ortadoğuda diplomatik nüfuzunu arttırdı. Pekin geçen yıl, bölgenin ezeli düşmanları Suudi Arabistan ve İran arasında çığır açan bir barış anlaşmasına aracılık etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cuma günü Pekinde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve diğer yetkililerle Çinin Ortadoğu dahil küresel krizlerde nasıl yapıcı bir rol oynayabileceğini görüştüğünü söyledi.

Son güncelleme: 12:10 27.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı