• Turkhane Logo

Kremlin uzayda nükleer silah haberlerine ne dedi?

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ayrıntılar Beyaz Saray tarafından açıklanana kadar raporların içeriği hakkında yorum yapmayacağını fakat bunun Washington'un uyarısının açıkça Kongre'ye daha fazla para onaylatma girişimi olduğunu söyledi.

10:22 16 Şubat 2024 Cuma
Kremlin uzayda nükleer silah haberlerine ne dedi?
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ayrıntılar Beyaz Saray tarafından açıklanana kadar raporların içeriği hakkında yorum yapmayacağını fakat bunun Washington'un uyarısının açıkça Kongre'ye daha fazla para onaylatma girişimi olduğunu söyledi.

Kremlin, Amerika Birleşik Devletlerinin Moskovanın uzaydaki yeni nükleer yeteneklerine ilişkin uyarısını kötü niyetli bir uydurma ve Beyaz Sarayın Kongrede Rusyaya karşı daha fazla kaynak ayrılmasını sağlamayı amaçlayan bir hile olarak nitelendirdi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın çarşamba günü Reuterse verdiği bilgiye göre ABD, Kongreye ve Avrupadaki müttefiklerine, Rusyanın nükleer yetenekleriyle ilgili uluslararası tehdit oluşturabilecek yeni istihbaratlar hakkında bilgi verdi.

Kaynak, Rusyanın uzaya konuşlu silah geliştirme çabalarının ABD için acil bir tehdit oluşturmadığını aktardı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ayrıntılar Beyaz Saray tarafından açıklanana kadar raporların içeriği hakkında yorum yapmayacağını fakat bunun Washingtonun uyarısının açıkça Kongreye daha fazla para onaylatma girişimi olduğunu söyledi.

Beyaz Sarayın hileyle ya da sahtekarlıkla Kongreyi para ayrılmasını sağlayacak yasa tasarısını onaylamaya teşvik etmeye çalıştığı açık  diyen Peskov, Beyaz Sarayın hangi hileleri kullanacağını göreceğiz ifadelerini kullandı.

TASSın haberine göre, Moskovanın silahların kontrolü konusundaki kilit adamı Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABDyi kötü niyetli uydurma ile suçladı.

Rusya ve ABD dünyanın en büyük iki nükleer gücü ve birlikte dünyadaki nükleer silahların yaklaşık yüzde 90ını ellerinde tutuyorlar. Ayrıca her ikisinin de Dünya yörüngesinde dönen gelişmiş askeri uyduları var.

Uzayda nükleer silahlar var mı?
New York Times ve ABC News daha önce yeni ABD istihbaratının Rusyanın uzay merkezli, uydu karşıtı bir nükleer silah geliştirme girişimleriyle ilgili olduğunu bildirmişti.

Rusyanın bir uyduyu yok etmek için neden nükleer silaha ihtiyaç duyacağı ise henüz bilinmiyor.

Uyduları tehdit altına almak, nükleer alan da dahil olmak üzere dünya çapında iletişimi, gözetimi, istihbaratı ve komuta ve kontrolü baltalayarak çok çeşitli krizlere neden olabilir.

New York Times, ABDnin böyle bir silaha karşı koyma kabiliyetinin bulunmadığını söyledi.

ABD, Rusya ve Çini en büyük ulus devlet rakipleri olarak görüyor ve her ikisinin de nükleer, siber ve uzay yetenekleri de dahil olmak üzere bir dizi yeni silah sistemi geliştirdiğini savunuyor.

Rusya, ABDnin Soğuk Savaş sonrası hakimiyetinin çökmekte olduğunu ve Washingtonun diğer güçlerin çıkarlarını göz ardı ederek yıllardır gezegene kaos ektiğini söylüyor. Moskova, ABDnin de bir dizi yeni silah geliştirdiğini söylüyor.

Son güncelleme: 10:22 16.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı