• Turkhane Logo

İsveç, resmen NATO'nun 32. üyesi oldu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (sağda) İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Washington'da Dışişleri Bakanlığı'nda İsveç'in NATO'ya katılım belgesini tutuyor

09:49 08 Mart 2024 Cuma
İsveç, resmen NATO'nun 32. üyesi oldu
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (sağda) İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Washington'da Dışişleri Bakanlığı'nda İsveç'in NATO'ya katılım belgesini tutuyor

İsveç, yaklaşık iki yıllık bekleyişin ardından Washingtonda düzenlenen törende NATOya resmen katıldı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, NATO ittifakımız artık daha güçlü, hiç olmadığı kadar büyük. dedi.

İsveç, dış politikasında dönüm noktası niteliğinde bir adım atarak resmen NATOnun 32. üyesi oldu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Washingtonda düzenlenen törende Stockholmün ittifaka katılım belgesini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinkena teslim etti.

Böylece İsveç, İkinci Dünya Savaşı sonrası onlarca yıllık tarafsızlığını sona erdirdi.

Kristersson, Bugün gerçekten tarihi bir gün. İsveç artık NATOnun bir üyesi. Hem coğrafya hem de kültür ve değerler açısından bize en yakın ülkelerle birlikte özgürlüğü savunacağız. diye konuştu.

Blinken da Bu İsveç için tarihi bir an. İttifak için tarihi bir an. Transatlantik ilişkiler için tarihi bir an. NATO ittifakımız artık daha güçlü, hiç olmadığı kadar büyük. dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, İsveçliler çok derin bir şeyin farkına vardı: Putin bir komşusunu haritadan silmeye istekliyse, o zaman orada durmayabilirdi. ifadelerini kullandı.

İsveç Başbakanı, Beyaz Sarayı ziyaret edecek ve ardından Başkan Joe Bidenın Kongrede yapacağı Birliğin Durumu konuşmasının onur konuğu olacak.

İsveç bayrağı, pazartesi günü örgütün Brükseldeki karargahının dışına çekilecek.

Müttefiklerimiz daha güvenli olacak
Beyaz Saraydan yapılan açıklamada İsveçin NATO müttefiki olmasının ABD ve müttefiklerimizi daha da güvenli kılacağı belirtildi.

Açıklamada, NATO dünya tarihindeki en güçlü savunma ittifakı. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için 75 yıl önce ittifakımız İkinci Dünya Savaşının enkazından kurulduğunda olduğu gibi bugün de kritik öneme sahip ifadelerine yer verildi.

Bidenın Kongrede yapacağı konuşmada, İsveçin NATOya katılımını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin ittifakı bölme ve zayıflatma niyetinin başarısızlığa uğradığının kanıtı olarak göstermesi bekleniyor.

Rusya, İsveçi, ittifaka üye olması durumunda siyasi ve askeri-teknik karşı önlemler almakla tehdit etmişti.

Biden ve NATOdaki liderler, Ukraynanın da bir gün ittifaka üye olması yönünde mesajlar veriyor.

Stoltenberg: Tarihi bir gün
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveçin ittifaka katılımını tarihi bir gün olarak nitelendirdi.

Stoltenberg, İsveçin katılımı NATOyu daha güçlü, İsveçi daha güvenli ve tüm ittifakı daha güvenli kılacaktır dedi.

İsveçin artık müttefiklerin özgürlük ve güvenliğinin nihai garantisi olan 5. Madde kapsamında sağlanan korumadan yararlandığının altını çizen Stoltenberg, İsveç, NATO politikalarının ve kararlarının şekillendirilmesinde eşit söz hakkına sahip olarak NATO masasında hak ettiği yeri alacak diye konuştu.

Stoltenberg, bu adımın NATOnun kapısının açık olduğunu ve her ulusun kendi yolunu seçme hakkına sahip olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Son güncelleme: 09:49 08.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı