• Turkhane Logo

Hollanda'da Wilders'in seçim zaferi protesto ediliyor

Hollanda'da göçmen ve İslam karşıtı Wilders'in seçim zaferi protesto ediliyor. Eylemciler,

16:08 24 Kasım 2023 Cuma
Hollanda'da Wilders'in seçim zaferi protesto ediliyor
Hollanda'da göçmen ve İslam karşıtı Wilders'in seçim zaferi protesto ediliyor. Eylemciler,

Hollandada özellikle Müslümanları ve göçmenleri endişelendiren aşırı sağcı Geert Wilders’in seçim zaferinin ardından yüzlerce kişi sonucu protesto etmek için sokaklara döküldü. Utrechtte çok sayıda gösterici‚ sol partilerin Yalnız değilsiniz mottosuyla yaptığı çağrısıyla toplanırken, Amsterdam’da da Cuma günü için geniş çaplı bir protesto eylemi öngörülüyor. 

DW Türkçenin haberine göre Utrechtteki eylemin organizatörleri, Hollandalılara hiçkimseyi asla yalnız bırakmayacağımızı ve herkesin hakları için mücadele edeceğimizi göstermek istiyoruz açıklamasında bulundu.
Sığınmacıları göndermek istiyorWildersin seçim zaferi, ülkedeki sığınmacılarda büyük endişe yarattı. Aşırı sağcı politikacının lideri olduğu Özgürlük Partisi (PVV) Suriye’nin bazı bölgelerinin artık güvenli olduğu gerekçesiyle Suriyeli sığınmacıların oturumunu iptal etmek istiyor.  Parti ayrıca İslam okullarının, camilerin ve Kur’an’ın yasaklanmasının yanı sıra resmi dairelerde de başörtüsü yasağını savunuyor. Wildersin partisi, düzenlenecek zorunlu bir referandumla Hollandanın Avrupa Birliğinden ayrılmasının oylanmasından yana.
Karmaşık hükümet kurma süreciHollandada geçen Çarşbamba günü düzenlenen erken seçimleri Wilders’in partisi 37 milletvekili çıkartarak açık ara önde tamamlamıştı. Seçim sonuçlarına göre hiçbir parti 150 sandalyelik parlamentoda tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamıyor.
Wildersin potansiyel koalisyon ortakları şu ana kadar politikacının küçük ortağı olmayı reddettiğinden Hollanda’yı karmaşık bir hükümet kurma sürecinin beklediği tahmin ediliyor.

Son güncelleme: 16:08 24.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı