• Turkhane Logo

Gazze yardımları Refah Sınır Kapısı'nda bekliyor

Filistinli sivillere yönelik yardım yüklü 200'ü aşkın tır, Gazze'nin Mısır sınırında bekliyor. Mısır, sınır kapısının açılabilmesi için İsrail tarafından vurulan yolların tamirinin tamamlanması gerektiğini belirtiyor.

16:14 20 Ekim 2023 Cuma
Gazze yardımları Refah Sınır Kapısı'nda bekliyor
Filistinli sivillere yönelik yardım yüklü 200'ü aşkın tır, Gazze'nin Mısır sınırında bekliyor. Mısır, sınır kapısının açılabilmesi için İsrail tarafından vurulan yolların tamirinin tamamlanması gerektiğini belirtiyor.

Gazzeye insani yardım ulaştırılması için yeniden açılması konusunda anlaşılan Mısırdaki Refah Sınır Kapısındakitırların bekleyişi sürüyor.

Gazzeye girmesi planlanan 200den fazla tır ve yaklaşık 3 bin ton yardımın Refah Sınır Kapısında ya da yakınlarında hazır şekilde beklediği açıklandı. Ancak sınır kapısı hâlen açılmadı.
DW Türkçede yer alan habere göre Mısır devletiyle bağlantılı televizyon kanalı Al Qahera News, Refah kapısının bugün açılacağını bildirmişti. Ancak Kahire, sınırında Gazze tarafındaki yolların tamiri için daha fazla zaman gerektiğini duyurdu.
Uluslararası haber ajansları, 7 Ekimdeki Hamas saldırısının ardından İsrail ordusunca bombalanmaya başlanan yolların Mısır tarafından tamirinin devam ettiğini bildirdi.
Associated Press, bölgede bombardıman sonucu oluşan kraterlerin doldurulması için yürütülen çalışmalarda, bu alana çakıl taşıyan inşaat kamyonları ve buldozerler kullanıldığını aktardı.
ABD Başkanı Joe Bidenın Çarşamba akşamı İsrail ve Mısır liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından Gazzeye Refah Sınır Kapısından günde 20 tır insani yardım ulaştırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. İsrail, yardımların AB ve ABDnin terör örgütleri listesinde bulunan Hamas militanlarının eline geçmemesini ve sadece Gazze Şeridinin güneyinde dağıtılmasını şart koşmuştu.
Gazzenin 2 bin tır yardıma ihtiyacı varDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Programı Direktörü Michael Ryan, varılan anlaşmayı okyanusundaki bir damla olarak tanımladı. Ryan, Gazzede 2 bin tır yardıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
İsrail ile Hamas arasındaki son çatışmalardan önce Gazzeye günde 450 tır yardım ulaştırılıyordu.
Geçmişteki çatışmalarda yardımlar, İsrail kontrolündeki Kerem Şalom kapısından Gazzeye ulaştırılıyordu. Ancak İsrail, Hamasın elindeki tüm rehineler serbest bırakılmadan topraklarından Gazzeye herhangi bir yardım geçmesine izin vermeyeceğini duyurdu.
Mısır, Hamasın 7 Ekimdeki saldırısının ardından sınırın Gazze tarafı İsrail ordusunca bombalandığı için Refah kapısını kapalı tutuyordu. Mısırın Sina Yarımadasına açılan Refah, Gazzenin İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınır kapısı olma özelliği taşıyor. İsrailin Hamas saldırısı sonrası Gazzeye uyguladığı abluka nedeniyle bölgede su, yiyecek ve yakıt sıkıntısı yaşanıyor.
BM: Sonraki gün gibi açılırBirleşmiş Milletler (BM) Gazzeye yönelik ilk yardımın bugün içerisinde ulaştırılmasının beklenmediğini belirtti.
Açıklamaları sözcüsü Jens Laerke tarafından gazetecilere aktarılan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Martin Griffiths, Gazzedeki insani yardım operasyonunun en kısa sürede başlamasını sağlamak için ilgili tüm taraflarla görüşmele hâlinde olduklarını ve ilk yardımın sonraki gün gibi başlamasını beklediklerini ifade etti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de süreci hızlandırmak için Sina Yarımadasına gitti. Guterres, Refah Sınır Kapısının Mısır tarafındaki hazırlıkları inceliyor.

Son güncelleme: 16:14 20.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı