• Turkhane Logo

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Mao benzeri bir statüye ulaşarak konumunu sağlamlaştırdı

Çin yönetimindeki Komünist Parti tarihi bir karara imza attı.

12:34 12 Kasım 2021 Cuma
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Mao benzeri bir statüye ulaşarak konumunu sağlamlaştırdı
Çin yönetimindeki Komünist Parti tarihi bir karara imza attı.

Çin yönetimindeki Komünist Parti tarihi bir karara imza attı. Devlet Başkanı Şi Jinpinge, parti tarihinde üçüncü kez verilen ve kendisini en üstün lider olarak değerlendiren bir belge uygun görüldü.
Partinin 100 yıl önceki kuruluşundan bu yana başardıkları ve yaşadığı tarihi deneyimler hakkındaki karar, merkez komitesindeki 370ten fazla üst düzey liderin dört gün süren kapalı toplantısı sonunda alındı.
Toplantıda Şinin partideki rolü yükseltilerek, Yeni bir çağ için Çin karakterli sosyalizm üzerine Şi Jinping düşüncesinin arkasındaki asıl yenilikçi olduğu kabul edildi.
Daha önce kurucu Mao Zedonga 1945te ve onu takip eden Deng Xiaopinge 1981de verilen bu belge, partinin 100. yılında Şi Jinpinge de takdim edildi.
Reutersın haberine göre bu durum Şi Jinpingin üçüncü dönem liderliğini garantiledi. Eğer gerçekleşirse bu durum parti tarihinde bir ilk olacak.
Devlet başkanı 2018 yılında görev süresi üzerindeki iki dönemlik sınırı kaldırmıştı.
Konuyla ilgili BBCye konuşan China Neican yayınının editörü Adam Ni, Kendine Çinin masalsı ulusal tarihindeki bir kahraman rolü vermeye çalışıyor. Onu partinin ve modern Çin anlatısının merkezi haline getiren bu tarihi karar ile Şi gücünü kanıtlıyor. Ama bu belge gücünü korumasına yardımcı olan bir araç da aynı zamanda dedi.

Son güncelleme: 12:34 12.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı