• Turkhane Logo

Belçika, AP seçimlerinde oy verme yaşını 16'ya indirdi

Değişiklikle, oy kullanmanın zorunlu olduğu Belçika'da gençlerin AB seçimlerine ve siyasetine olan ilgisinin artacağı umuluyor.

09:01 13 Haziran 2023 Salı
Belçika, AP seçimlerinde oy verme yaşını 16'ya indirdi
Değişiklikle, oy kullanmanın zorunlu olduğu Belçika'da gençlerin AB seçimlerine ve siyasetine olan ilgisinin artacağı umuluyor.

Avrupa parlamentosu milletvekillerinin belireneceği 2024 yılındaki seçimler için Belçikada oy kullanma yaşı 16ya düşürüldü.

Bu değişiklikle, ülkede 16 ve 17 yaşlarındaki 270 bin genç seçmenin oy vermek için sandık başına gitmesinin önü açıldı.

Avrupa Gençlik Forumundan Laura Mason, girişimin gençlerin siyasetle ilgilenmesi için önemli bir aşama olduğunu belirteti.

Ancak genç seslerin duyulabilmesi için hala atılması gereken adımlar olduğunuvurgulayan Mason Eğer gençlerin gerçekten demokrasimizle ilgilenmesi gerektiğine inanıyorsak, o zaman siyasi partilerde daha fazla genç insanlara yer verilmesi, siyasi güce sahip konumlara daha fazla gencin getirilmesi ve siyasette gençlerin görüşlerinin daha ciddiye alınması gerek. diye konuştu

Heyecan verici
Euronewse değişiklik üzerine görüş bildiren 16 yaşındaki Belçikalı Alexis Macrae bu fırsatın heyecan verici olduğunu düşünüyor.
Macrae Bence bu çok iyi bir fikir, çünkü biz gerçekten istediğimiz şeyleri değiştirebiliriz. Ve bizim için önemli olan konularda aslında bir sesimiz olabilir, o nedenle bizim değerlerimizi taşıdığını düşündüğümüz parti ya da kişilere oy vermeliyiz. dedi.

Ancak genel olarak, Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım oldukça düşük. İlk kez oy hakkına sahip olan 18-25 yaş arası genç kitle, ortalamadan daha az oy verme eğiliminde.

AP sözcüsü Jaume Duch Genç insanlar ortalamadan daha az oy kullanıyor. sözleriyle bu durumu aktarıyor.

Buna karşın, Belçikada oy kullanmanın zorunlu olması nedeniyle 16-17 yaşındakilerin yasaların baskısıyla sandığa gitmesi bekleniyor.

AB ülkelerinde oy verme yaşı
ABye üye ülkelerin genelinde 18 yaş ve üzerindekiler oy verme hakkına sahip. Ancak bunun istisnaları var.
Avusturya 2007de, Malta da 2018de genel olarak oy verme yaşını 16ya, Yunanistan ise 17ye düşürdü.

Almanyada ise bu yılın başlarında Avrupa seçimlerinde oy kullanma hakkı 18 yaşından 16ya indirildi. Yeni değişiklikle Belçika da Almanyanın izinde bir adım atmış oldu.

Son güncelleme: 09:01 13.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı