• Turkhane Logo

Ateşkes taleplerine rağmen Doğu Guta'da bombardıman devam ediyor

Suriye'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 30 günlük ateşkes talebine rağmen Suriye ordusunun Doğu Guta'ya yönelik bombardımanları devam ettirdiği öğrenildi.

10:30 26 Şubat 2018 Pazartesi
Ateşkes taleplerine rağmen Doğu Guta'da bombardıman devam ediyor
Suriye'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 30 günlük ateşkes talebine rağmen Suriye ordusunun Doğu Guta'ya yönelik bombardımanları devam ettirdiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 30 günlük ateşkes talebine rağmen, Suriyede ordunun Doğu Gutaya yönelik hava saldırılarını Pazar günü de sürdürdüğü açıklandı.

BBC Türkçede yer alan habere göre, Başkent Şama yakın bir bölgede bulunan Doğu Gutaya düzenlenen saldırılarda, son bir haftada yüzlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Bölgedeki sağlık görevlileri, hastaneye götürülen bazı yaralıların klor gazı saldırısı belirtileri taşıdığını iddia etti. En az 18 kişinin oksijen tedavisi gördüğü belirtildi.


Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise benzer duyumlar aldıklarını ancak gaz saldırısı iddialarını teyit edemediklerini bildirdi.

Suriye hükümeti kimyasal silah kullandığı iddialarını reddediyor.

Hava saldırılarının yanı sıra Doğu Guta çevresindeki çatışmaların da şiddetlendiği haberleri geliyor.

Fransa ve Almanya, Pazar günü Rusyayı Suriye hükümetine ateşkese uyması için baskı yapmaya çağırdı.

Ortak telefon görüşmesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinden ateşkesin uygulanması konusunda yardım talep etti.

BMGK, Cumartesi günü kabul edilen tasarı ile, Suriyede insani yardım ve tedavi görmek için yapılacak tahliyelere olanak tanımak amacıyla 30 günlük ateşkes talep etmişti. Ancak, bu kararda öngörülen ateşkes Suriyede faaliyet gösteren en büyük cihatçı örgütleri kapsamıyor.



Karar sonrası Suriyede yaşananlar

New Yorkta alınan karar sonrası Suriyede hükümetin muhaliflerin elindeki Doğu Gutaya yönelik hava saldırıları devam etti ancak önceki günlere kıyasla bombardımanın şiddetinin azaldığı belirtildi.

Son saldırılarda en az 3 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Doğu Guta ve çevresi, Şam yakınlarında muhaliflerin elindeki son büyük bölge.

Yardım kuruluşu Suriye Amerikan Medikal Topluluğu, BBCye yaptığı açıklamada, bölgedeki hastanelerine kimyasal saldırı belirtileri taşıyan yaralıların getirildiğini belirtti. Bir çocuğun da hayatını kaybettiği açıklandı.

İngiltere merkezli Suriyeli muhalif oluşum Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise benzer duyumlar aldıklarını ancak teyit edemediklerini bildirdi.

SOHR bölgede yaşanan çatışmalarda iki tarafın da kayıp verdiğini duyurdu.[Doğu Gutada yıkılmış binalar] Telif hakkıAFPHem muhalif, hem de Suriye hükümetine yakın kaynaklar, Suriye ordusunun karadan Doğu Gutaya girmeye çalıştığını belirtiyor.

Öte yandan İran da ateşkese uyacağını ancak Şam çevresinde ateşkesin kapsamadığı bölgelerde askeri operasyonlarını sürdüreceğini açıkladı.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri Şamın dış mahallelerinde, özellikle terör örgütü Nusra tarafından kontrol edilen bölgelerde ateşkes geçerli değil açıklamasını yaptı.

Yeryüzündeki cehennem

Bombardımana tutulan Doğu Gutada yaklaşık 393 bin kişinin sıkışıp kaldığı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres bölge için yeryüzündeki cehennem ifadesini kullanmıştı.

Papa Francesco da Pazar ayininde bölgedeki şiddetin insanlık dışı olduğunu belirterek, insani yardıma izin verilmesi için bombardımanın sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

Bölgede son bir haftada yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Suriye hükümeti ise sivilleri hedef aldığı iddialarını reddederek bölgeyi teröristlerden arındırmaya çalıştığını iddia ediyor.

 

Son güncelleme: 10:30 26.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı