• Turkhane Logo

Alman parlamentosunda Uygurlar için grup kuruldu

Almanya'da koalisyon hükümetini oluşturan SPD, FDP ve Yeşiller ile ana muhalefet partisi CDU mensubu 11 milletvekili Uygurların haklarını savunmak için bir meclis grubu kurdu.

22:19 05 Eylül 2023 Salı
Alman parlamentosunda Uygurlar için grup kuruldu
Almanya'da koalisyon hükümetini oluşturan SPD, FDP ve Yeşiller ile ana muhalefet partisi CDU mensubu 11 milletvekili Uygurların haklarını savunmak için bir meclis grubu kurdu.

DW Türkçede yer alan habere göre Almanyada koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) mensubu 11 milletvekili, Çinin baskısı altındaki Uygurların  haklarının daha iyi korunabilmesi amacıyla bir meclis grubu kurdu.

Grubun kurulmasına önayak olan SPDli milletvekili Derya Türk-Nachbaur, Uygurların çektiği acıların Alman kamuoyunun gündeminden düşmemesine katkı sağlamak istiyoruz dedi.

Sincandaki olası insanlığa karşı suçların ivedi şekilde daha iyi belgelenmesi ve gerektiği durumlarda da uluslararası yargı tarafından kovuşturulması gerekiyor diyen Türk-Nachbaur, yeni kurulan meclis grubu ile meclisteki imkanların daha iyi kullanılmasının ve Çin hükümeti üzerinde baskı oluşturulmasının hedeflendiğini açıkladı.

İnsan hakları uzmanı olan Türk-Nachbaur, Birleşmiş Milletlerin raporunda da Uygurlara yönelik zorunlu doğum kontrolleri, işkence, zorla eğitim kampları, kötü muamele ve kültürel asimilasyon gibi uygulamaların belgelendiğini ifade etti. Türk-Nachbaur, On milyonlarca Uygurun kaderiyle ilgili umursamazlık yapamayız. Federal milletvekilleri olarak Uygur insan hakları savunucuları ve Almanyadaki Uygur halkı temsilcileri ile doğrudan diyalog kurmaya çalışacağız diye konuştu.

Uygurlar için oluşturulan Alman meclis grubu, Dünya Uygur Kongresi (WUC) ile de yakından çalışmayı hedefliyor. Meclis grubunun kuruluşu için 20 kişilik bir heyetle Berline gelen WUC Başkanı Dolkun Isa, gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Isa, iş birliğinin amacının Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri ve soykırıma verilecek yanıt üzerinde çalışmak olduğunu ifade etti.

Çin yönetimi, yıllardır ülkenin kuzeybatı kesimindeki Doğu Türkistanda yaşayan Müslüman azınlık Uygurlara sistematik baskı uygulamakla suçlanıyor. İddiaları geri çeviren Pekin, söz konusu suçlamaların iç işlerine karışmak olduğunu belirtiyor.

Son güncelleme: 22:19 05.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı