• Turkhane Logo

Abbas ile Haniye Kahire öncesi Ankara'da buluştu

Abbas ile Haniye Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da görüştü. Filistinli iki liderin buluşmasına, 30 Temmuz'da farklı Filistinli grupların bir araya geleceği Kahire toplantısı öncesinde büyük önem atfediliyor.

21:25 26 Temmuz 2023 Çarşamba
Abbas ile Haniye Kahire öncesi Ankara'da buluştu
Abbas ile Haniye Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da görüştü. Filistinli iki liderin buluşmasına, 30 Temmuz'da farklı Filistinli grupların bir araya geleceği Kahire toplantısı öncesinde büyük önem atfediliyor.

DW Türkçeden Gülsen Solakerin haberine göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Kahirede Filistinli grupları bir araya getirmek amacıyla 30 Temmuzda düzenlenecek toplantı öncesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın ev sahipliğinde bir araya geldi.
Resmi ziyaret için Ankarada bulunan Abbas, dün ikili temaslarının ardından Erdoğan ile bir araya gelmiş, bu görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmişti.

Mahmud Abbasın ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahunun da Türkiyeye gelerek, kısa bir çalışma ziyareti yapması planlanmış, ancak bu ziyaret sağlık sorunları nedeniyle ertelenmişti. Geçen hafta sonu kalp pili takılması ve doktorlarının uçağa binmesini riskli görmesi nedeniyle ertelendiği belirtilen ziyaretin en az birkaç hafta daha yapılamayacağı tahmin ediliyor.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, resmî ziyaretini sürdüren Abbas ve Haniye ile bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi. Bu iki liderin görüşmesi, 29-30 Temmuzda Kahire’de düzenlenecek olan ve farklı Filistinli grupları bir araya getirmek için planlanan toplantı öncesinde olması açısından önem taşıyor.
Erdoğan: Filistin Türk halkının gönlünde müstesna bir yere sahip

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erdoğanın söz konusu görüşmede, Abbas ve Haniyeye, iki lideri Ankarada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Filistinin Türk halkının gönlünde müstesna bir yere sahip olduğunu aktardığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca şunlar denildi: Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Filistin halkının birlik ve beraberliğinin önemine dikkati çekerek, Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün barış sürecini baltalamak isteyen aktörlerin işine yaradığını belirtti. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Gazzeye uygulanan ablukayı kabul etmediklerini belirterek, Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksadaki gelişmelerin yakından takip edildiğini vurguladı.

Bu arada Hamas başta İsrail olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve bazı ülkeler tarafından terör örgütü olarak görülüyor ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemli sorunlarından biri olarak değerlendiriliyor. Hamasın Türkiyedeki hareketliliğinden hoşnut olmayan İsrail, Ankaradan bunun sona erdirilmesini talep ediyor.

Kahiredeki toplantının önemi

Mısırın başkenti Kahirede bu hafta sonu Abbasın çağrısı ile yapılması planlanan toplantıda, Filistinli grupların aralarındaki sorunları çözüme kavuşturmaları ve siyasi bölünmenin sona ermesi için çalışmaları bekleniyor.

Filistinde 2006 yılında yapılan seçimlerin ardından, El Fetih ile Hamas arasında gerginlik dönemi başlamıştı. Seçimde Hamas, Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elde etmiş, ancak ardından kurulan hükümetin kısa sürmesi iki grup arasındaki ayrımı derinleştirmişti. 2007de iki örgüt arasındaki çatışmaların ardından da El Fetih Gazze Şeridinden çıkartılmıştı.

O tarihten bu yana Abbas’ın başında olduğu El Fetih, Batı Şerianın İsrail kontrolü altında olmayan bölümlerinde, Hamas ise Gazzede etkin konumda.

Filistinde uzun süredir devam eden bölünmüşlüğü sonlandırmak için 2022de Cezayirde bir araya gelen Hamas ve Fetih hareketi dahil 14 grup, aralarında uzlaşarak Cezayir Bildirisini yayımlamıştı.

Abbas, İsrailin son Cenin operasyonunun ardından, grupların 30 Temmuzda yeniden bir araya gelmesi için çağrı yapmış ve Hamas dahil pek çok grup buna uyacağını belirtmişti.

Son güncelleme: 21:25 26.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı