• Turkhane Logo

Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ: Ege’de güç savaşları

Ege Denizindeki hava üstünlüğünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Türkiye, silahlı insansız deniz araçları ile hakimiyetini korumak istiyor.

16:01 16 Şubat 2021 Salı
Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ: Ege’de güç savaşları
Ege Denizindeki hava üstünlüğünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Türkiye, silahlı insansız deniz araçları ile hakimiyetini korumak istiyor.


Türkiye’nin ürettiği ilk silahlı insansız deniz aracı ‘ULAQ’ suya indirildi. 400 kilometre menzilli araç, saldırı ve istihbarat görevlerinde kullanılacak.

F35 programından çıkartılan Türkiye, F16’larını da Amerika Birleşik Devletleri yaptırımları nedeniyle modernize edemiyor. F16’larını modernize eden Yunanistan ise hava gücünü artırmak Fransa ile 18 adet Rafale uçağı almak için sözleşme imzaladı. Uçakların ilk bölümü 2021’de tamamı ise 2023’e kadar teslim edilmiş olacak. Öte yandan Yunanistan, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD’ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yaptı.


TÜRKİYE DENİZ GÜCÜNE YÖNELDİ

turkishminute.com’dan Cevheri Güven’in haberine göre Yunanistan’la Ege Denizinde güç mücadelesini yıllardır sürdüren Türkiye, hava kuvvetlerindeki olumsuz gelişmeler nedeniyle donanmasını kendi imkanlarıyla güçlendirmeye çalışıyor. Geçmişten beri sivil ve askeri tersanelere sahip Türkiye’nin donanmasına kattığı yeni güç, insansız deniz aracı ULAQ.

ARES Tersanesi ve  Meteksan Savunma tarafından üretilip Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilen ULAQ, ülkenin ilk insansız deniz aracı. ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç ve Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk K. Alparslan ortak bir basın açıklaması yayınladılar: “Bundan sonra hedefimiz deniz testlerini tamamlayıp, güdümlü mermi atış testlerini icra etmek olacak. ULAQ’a müttefik ülkelerden de ilgi var.”

ULAQ. 400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gece görüş kabiliyetine sahip. Keşif, gözetleme, istihbarat, su üstü harbi, asimetrik Harp, silahlı eskort gibi görevlerde kullanılabilecek.

ULAQ, 2,75″ lazer güdümlü dörtlü füze ve 2’li lazer güdümlü uzun menzilli zırh delici füze sistemiyle donatıldı. 2021 yılı ilk çeyreği sonunda atış testlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. ULAQ ayrıca hava araçlarıyla müşterek harekat kabiliyetlerine sahip.

İNSANSIZ ARAÇ SAYISI OLABİLDİĞİNCE ARTIRILIYOR

F35 savaş uçağı ve Uçak Gemisi satın alma talepleri politik nedenlerle bloke olan Türkiye, daha düşük teknolojiyle üretilebilen insansız hava ve deniz araçlarına ilgisini sürekli artırıyor. Envanterdeki sayıyı mümkün olduğunca artırmak isteyen Türkiye’nin halen 140 adet silahlı insansız hava aracı bulunuyor. Libya, Dağlık Karabağ, Suriye’deki çatışmalarda ve ülke içinde PKK’ya karşı silahlı dronlar yoğun olarak kullanılıyor. Özellikle Libya ve Dağlık Karabağ’da silahlı dronlar sürü saldırısı şeklinde kullanıldı. Türk Donanması benzer sürü saldırı yeteneğini denizde de elde edebilmek için insansız deniz araçlarının sayısının olabildiğince çoğaltılmasını hedefliyor.

F35’LER İÇİN ÜRETİLEN GEMİLER İŞLEVSİZ KALDI

Türkiye, dikey iniş ve kalkış yapabilen F35’ler için TCG Anadolu isimli gemi inşa etti. 6 adet F35, 14 adet helikopter ile 2 adet silahlı dronu aynı anda taşıma kapasitesine sahip amfibi hücum gemisi TCG Anadolu, 28 bin ton ve 232 metre uzunluğunda. Ancak F35 programının iptali nedeniyle TCG Anadolu büyük ölçüde işlevsiz kaldı. Türkiye F35’ler taşıyan TCG Anadolu hücum gemisiyle, Ege ve Akdeniz’de üstünlüğü tamamen ele geçirecekti.

Son güncelleme: 16:01 16.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı