• Turkhane Logo

Taha Akyol: İktidar yeni seçime hazırlanıyor, peki YSK ne yapar?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart’taki yerel seçimin ardından AKP ile MHP’nin İstanbul seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazları bu hafta içinde karara bağlaması bekleniyor.

09:32 30 Nisan 2019 Salı
Taha Akyol: İktidar yeni seçime hazırlanıyor, peki YSK ne yapar?
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart’taki yerel seçimin ardından AKP ile MHP’nin İstanbul seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazları bu hafta içinde karara bağlaması bekleniyor.



Karar yazarı Taha Akyol, iktidar blokunun hızla İstanbul’da yeni seçimlere hazırlandığını söylüyor. Bunun en büyük kanıtı olarak seçimlerden sonra soğutulması istenen “kızgın demir”in daha da ısıtıldığı görüşünü dile getirmesi...

AKP’nin Kızılcahamam kampında bir defa bile Türkiye ittifakından bahsedilmemesinin bir sebebi Bahçeli’nin karşı çıkması ise, diğer sebebi İstanbul seçimlerine hazırlık olsa gerek diyen Akyol, AK Parti’nin “tam kanunsuzluk” sayarak seçimlerin iptalini istediği en önemli gerekçenin, İstanbul’daki 31 bin sandıktan 13 bininde kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanlarının bulunması olduğunu söylüyor.


Memur olması gerekirken sivil olan 19 bin üyeden de bahsedildiğini belirten Akyol, Seçim Kanunu’na göre, sandık kurulları için yeterli sayıda kamu görevlisi bulunmazsa, İlçe Seçim Kurulu başkanı olan yargıç, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimseleri görevlendirir ifadesini kullanıyor ve ekliyor:

Her seçimde ve referandumda aynen böyle olmuş, kimse itiraz etmemiş, YSK da onaylamıştı. İşte son YSK kararı: Bursa’da bazı sandık kurullarında başkan ve üye olarak sivillerin görevlendirilmesini İYİ Parti tam kanunsuzluk sayarak seçimlerin yenilenmesini istemişti; YSK’nın on gün önce verdiği karar şöyledir; Sandık Kurullarının teşkiline dair itirazlar 2 Mart tarihinde kesin olarak karara bağlanmış olması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin reddine…

YSK’nin böyle birçok kararı olduğunu hatırlatan Akyol, Sandık kurullarının oluşum tarzı gerekçe gösterilerek seçimlerin iptal edilmeyeceği hükmü bağlayıcı bir yerleşik içtihattır diyor.

Akyola göre, YSK’nin yine yerleşik içtihadına göre, bu tür itirazların seçmen kütükleri askıya çıkığında yapılması lazımdır; kütükler kesinleştikten sonra “tam kanunsuzluk” iddiasıyla itiraz yapılamaz...

Ölüler adına oy kullanıldığı konusunda önemli bir iddia olmadığının altını çizen Akyol, En önemlisi, geçen bütün seçimlerde ve referandumda da seçmen kütüklerinin ve sandık kurullarının böyle olmasıdır. AK Parti’nin itiraz etmediği ilçe belediye seçimlerinde de seçmen kütükleri ve sandık kurulları 31 Mart’takinin aynısıydı bilgisini paylaşıyor.

YSK eğer İBB seçimlerini bu sebeplerden iptal ederse, geçmiş bütün seçimlere de gölge düşürmüş olmaz mı? diye soran yazar, Burada saydığım sebepler ve YSK kararları dışında, çok önemli ve delillendirilmiş başka sebepler var mıdır acaba? Ya da YSK, sürpriz bir iptal kararı verir mi, öyle bir karara nasıl gerekçe yazarlar? Bakıp göreceğiz, şu birkaç günde belli olacak diyerek noktalıyor yazısını.

Son güncelleme: 09:32 30.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı