• Turkhane Logo

Betül’ün ‘Heim’ mutfağına hoşgeldiniz

9 aylık oğlu ile Meriç’i geçen ve Almanya’da yeni bir hayat kurmaya çalışan Betül Koçak bir Youtube kanalı açtı. Koçak her akşam ‘heim’daki mutfağından tariflerle abonelerine ulaşıyor.

17:40 18 Mayıs 2020 Pazartesi
Betül’ün ‘Heim’ mutfağına hoşgeldiniz
9 aylık oğlu ile Meriç’i geçen ve Almanya’da yeni bir hayat kurmaya çalışan Betül Koçak bir Youtube kanalı açtı. Koçak her akşam ‘heim’daki mutfağından tariflerle abonelerine ulaşıyor.

Türkiye’yi 1,5 yıl önce terk etmek zorunda kalan anaokulu öğretmeni Betül Koçak (28), ‘heim’daki mutfağında pişirdiği yemeklerle ilgili bir Youtube kanalı açtı. Ailesiyle birlikte Almanya’ya yerleşen Koçak, resmi işlemleri sonuçlanan kadar eşi ve iki oğluyla birlikte heim adı verilen geçici evde kalıyor. Bazen birkaç ailenin birlikte paylaştığı ‘heim’ler oturum izni çıkana kadar Almanya Yabancılar Dairesi tarafından iltica edenlere tahsis ediliyor.

“3 AY ÖNCE AÇTIM”

Betül Koçak, “Şu an hala oturum alamadık. Bir yandan Almanca öğrenirken bir yandan da boş durmak istemedim. 3 ay önce yemek tarifleri üzerine bir Youtube kanalı açmaya karar verdim. Kendi imkanlarımla videoları çekip montajını yapıyorum.” dedi.


9 AYLIK BEBEĞİYLE MERİÇ’TEN GEÇTİ

Eşinin son çıkan 701 sayılı KHK ile ihraç edildiğini söyleyen Koçak ülkesinden ayrılma nedenlerini şöyle aktarıyor: “Ben MEB’de öğretmendim. Doğum iznine ayrılmıştım. Eşim ihraç edilince Türkiye’de kalmak istemedik. Meriç Nehri’nden geçerken küçük oğlum 9 aylıktı. Can yeleklerimizi bile taktırmadılar, alelacele geçirdiler. Kucağıma aldım evladımı. Zordu ama hamd olsun hep birlikte sağ salim geçebildik.”

“PSİKOLOJİK OLARAK RAHATLIYORUM”

Birçok insan yeni bir ülkeye uyum sürecinde psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Doğduğun, büyüdüğün toprakları terk etmeye zorlanmak, sürgün edilme duygusunu yaşamak, yeni bir ülkeye yerleşmek zorunda kalmak… Bu duyguları atlatmak gerçekten kolay değil. Bazıları yeni hayatlarına tutunmak için Betül Koçak gibi kendisine çıkış yolları bulabiliyor.

Betül Koçak, “Heim’larda kalanlar ne zaman eve çıkacağız, ne zaman oturum alacağız diye kaygılı bir süreç geçiriyor. Biz de 6,5 ay çok kötü bir heim’da kaldık ama şu an rahat bir evdeyiz. En azından tuvalet ve banyo bize ait. Mutfak içinde. 43 metrekare ev. Şükretmemiz lazım. Ve yemek kanalı beni buraya daha çok motive ediyor. Ben zaten yemek yapmayı çok seviyorum. Psikolojik olarak da çok rahatlatıyor. Kendimi mutlu hissediyorum.” diye konuşuyor.

Almanca öğrenmeyi de ihmal etmeyen Koçak ailesinin henüz oturum izni verilmediği için devletin kurslarına hakkı bulunmuyor. Bu süreçte yaşadıkları şehirdeki üniversite kurslarına giderek kendi çabalarıyla dil öğrenmeye çalışıyorlar.




YENİ YOUTUBE YAYINCILARI İÇİN FAYDALI BİR BİLGİ

Betül Koçak’ın “Minik Tatlı Mutfağım” adını verdiği Youtube kanalının şimdilik 1000 abonesi var. Youtube’da henüz yeni olduğunu belirten Koçak, Youtube yayıncılığıyla ilgili öğrendiği yeni bir bilgiyi de paylaşıyor:

“Youtube kanalı olan birçok kişi bu ayrıntıyı bilmiyor. Ben de yeni öğrendim. Abone olmak isteyenler öncelikle bir videoyu izleyip sonra abone olması önemli. Diğer türlü kanala girip hiç video izlemeden abone olduğunda Youtube onları spama düşürüyor ve bu abonelikleri kabul etmiyor. Benim şimdiye kadar bu şekilde 400 abonem iptal oldu.”

Kaynak: Boldmedya
 

Son güncelleme: 17:40 18.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı