• Turkhane Logo

Ceren'in katili, açık cezaevinden izinli çıkıp suç işleyen ilk erkek değil

Türkiye vahşice katledilen Ceren Özdemir’in şokunu yaşıyor.

12:52 06 Aralık 2019 Cuma
Ceren'in katili, açık cezaevinden izinli çıkıp suç işleyen ilk erkek değil
Türkiye vahşice katledilen Ceren Özdemir’in şokunu yaşıyor.



Neredeyse her gün bir kadının öldürüldüğü son yıllarda, Özdemirin katili Özgür Arduç’un ise 2005 yılında işlemiş olduğu “Kasten Öldürmeye Teşebbüs” suçu ve farklı suçlar nedeniyle toplam 23 yıl 79 ay 148 gün hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Özgür Arduç, cezaevinden çıkıp suç işleyen ilk erkek değil.

Kararda yer alan habere göre, bunun nedeni 2017de yayınlanan bir yönetmelik. Adalet Bakanlığı, 2017’de Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’nde değişikliğe giderek 10 yıldan az hapis cezası alanların, sadece bir ay kapalı cezaevinde yattıktan sonra açık cezaevine gönderilebilecekleri yönünde düzenleme yaptı. Cezaevlerinin kapasitesinin dolması nedeniyle yapılan düzenleme terör, uyuşturucu ve cinsel istismar suçlarını kapsamayacak şekilde hazırlandı. Ancak “kader mahkumu anlayışıyla” 10 yıldan az cezası kalan cinayet suçu hükümlüleri düzenleme kapsamına alındı. Yani hem izinli dışarı çıkma hakkı verilen hem de firara karşı güvenlik önlemi olmayan açık cezaeveri bir anlamda suç makineleri için ‘çıkış bileti’ oldu.  


Habere göre son aylarda açık cezavinden izinli çıkan ya da firar eden hükümlülerin işlediği suçlardan bazıları şöyle:

* Geçen ay İzmir Buca’da cezaevinden izinli çıkan Şehmuz Selçuk (24) sevgilisi Melisa Kalem’i pompalı tüfekle öldürüp intihar etti.

* Eylül ayında cezaevinden izinli çıkan Emrah Yaşar, Taksim’de üniversite öğrencisi Halit Ayar’ı (23) kendisine para vermediği için bıçaklayıp öldürdü.

* Haziran ayında İzmir’de cezaevinden izinli çıkan Göksel Sağlam, iki çocuğunun annesi eski eşi Habibe Çevik ve baldızı Fatma Akdağ’ı öldürdü.

* Samsun Bafra’da yine cezaevinden izinli Mevlüt T., tartıştığı eşi Ayla T.’yi sokak ortasında tüfekle kurşun yağmuruna tuttu.

Ceren Özdemir’i evinin önünde bıçaklayarak öldüren ve çıkarıldığı mahkemece “canavarca hisle adam öldürmek ve iki polisi yaralamak suçlarından tutuklanarak Perşembe Efirli F Tipi Cezaevine gönderilen Özgür Arduç, güvenlik gerekçesiyle sabahın erken saatlerinde karayoluyla Şırnak Cezaevine götürülmek üzere yola çıkarıldı. Ancak araçta tepki gösteren ve Şırnak’a gitmek istemediğini söyleyen Özgür Arduç’un içinde bulunduğu cezaevine nakil aracı yapılan görüşmeler sonrasında Van’a yönlendirildi.

Son güncelleme: 12:52 06.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı