• Turkhane Logo

Bakan Koca: “Hızlı tanı kiti yarın devreye girecek. Bütün şehirlere verilecek”

Meclis Genel Kurulunda koronavirüs salgını ile ilgili konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yarın sabah hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Bütün şehirlerimize vereceğiz” dedi.

17:28 19 Mart 2020 Perşembe
 Bakan Koca: “Hızlı tanı kiti yarın devreye girecek. Bütün şehirlere verilecek”
Meclis Genel Kurulunda koronavirüs salgını ile ilgili konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yarın sabah hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Bütün şehirlerimize vereceğiz” dedi.





Kısa süre içinde katlanarak artan koronavirüs salgınıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bütün şehirlere hızı tanı kiti verileceğini söyledi.


BULAŞTIRICILIK SÜRESİ KESİN BİLİNMEMEKTEDİR

Ölümlü vakaların genellikle ileri yaşlarda veya başta hipertansiyon, diyabet, kanser, kronik akciğer hastalıkları bulunan kişilerde görüldüğü bilgisini paylaştı.

Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığını belirten Koca, “Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin bilinmemektedir. Ölüm hızı SARS salgınında yüzde 11, MERS’te 35 civarındayken koronada 3,8 şeklinde bildirilmiştir” diye konuştu.

ÖNCE EVDE HASTA ÇIKINCA YURTTA İZOLASYON

Virüsün hızla yayıldığı ülkelerin yaptığı hatalardan sonuç çıkardıklarını ifade edip başarılı örnekleri aldıklarını dile getirdi.

Umreden dönenlerle ilgili de şunları aktardı: “Önce sağlık muayenesiyle evde izolasyona alınmış, bir vakada pozitif görülmesi üzerine gece gelecek vatandaşlarımızı evlerinde değil boş öğrenci yurtlarımızda tekli odalarda izole edilmelerine, vaka görüldükten sonra hızlı karar verilmiştir.”

SAYI AVRUPA VE OECD ORTALAMASI ALTINDA

Hastaneler ve sağlık altyapı hizmetlerine konusuna da değinen Bakan Koca, kamu ve özel sektör dahil 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitesi bulunduğu bilgisini paylaştı.

“Art arda açtığımız şehir hastanelerine rağmen yatak sayımız Avrupa ve OECD ortalaması altında. 10 bin kişiye 28 yatak düşmekte. Yoğun bakım yatak sayısında ise şanslı durumdayız” diyerek konuşmasında şu noktalara da işaret etti:

HEDEF GÜNDE 10 İLA 15 BİN YAPABİLİR HALE GELMEK

– Hastalığın teşhisinde güvenli sonuç adına kendi kitimizi geliştirdik. Laboratuvarımızda yerli tanı kiti kısa süre içinde rağbet görerek başka ülkelere de satılmış oldu. Yakında neredeyse bütün büyük şehirlerde test yapabilir olacağız.

– Saha araştırmaları yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu taramaların çok sıklaşacağını belirtmek istiyorum. Günde en az 10-15 bin yapabilir hale gelmek istiyoruz.

1 MART’TAN BU YANA TÜRKİYE’YE GELEN SAYISI 372 BİN

– Özellikle yurt dışından 1 Mart itibarıyla bugüne kadar gelen kişi sayısı 372 bin. Bunların adres ve telefon bilgilerine ulaşarak her birine mesaj gönderdik. Her birinin aile hekimleri üzerinde takibini yapıyoruz.

– Çok yoğun ve risk altında iş gören sağlık personelinin çalışma şeklinde değişiklikler yaptık, tedbirler aldık. Üniversite hastaneleri dahil kamu hastanelerimize koruyucu maske dağıtıyoruz.

HALİHAZIRDA 7’Sİ İSTANBUL’DA 18 LABORATUVAR ÇALIŞIYOR

– Laboratuvar sayımız kısa zamanda 25 şehirde 36’ya çıkacak. Bugün itibarıyla 7’si İstanbul’da 18 merkez çalışıyor.

– Sağlık personelimize karşı da büyük bir sorumluluk duyuyorum. Bügüne kadar yapılan büyük bir başarıdır. Bu mücadeledeki kahramanlarımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Son güncelleme: 17:28 19.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı