• Turkhane Logo

İtalyan Belediye Başkanı: İki hata kıvılcım etkisi yarattı

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüste en çok kayıpların yaşandığı ülke İtalya. Binlerce insanın hayatını kaybettiği ülkede vaka ve ölüm sayısının en yüksek olduğu şehir ise Bergamo.

19:25 25 Mart 2020 Çarşamba
İtalyan Belediye Başkanı: İki hata kıvılcım etkisi yarattı
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüste en çok kayıpların yaşandığı ülke İtalya. Binlerce insanın hayatını kaybettiği ülkede vaka ve ölüm sayısının en yüksek olduğu şehir ise Bergamo.





Bergamo Belediye Başkanı Giorgio Gori, gerçek ölü sayısının resmi rakamlardan dört kat fazla olabileceğini söyledi ve iki hatanın salgında kıvılcım etkisi yarattığına dikkat çekti.


Gori’ye göre Bergamodaki Alzano Lombardo Hastanesinde ilk vakanın zatürre sanılarak koronavirüs testine tabi tutulmaması salgının yayılmasında kıvılcım görevi gördü. 19 Şubatta Milano San Siro Stadyumunda oynanan Atalanta-Valencia maçına 40 binden fazla Bergamolu taraftarın gitmesi de Gori’ye göre salgının yayılmasında hızlandırıcı etki yarattı.

Lombardia bölgesinde yer alan 1.1 milyon nüfuslu Bergamo kentinde bugüne kadar bin 176 koronavirüs ölümü kayıtlara geçti. Bu sayı, tüm ülke genelindeki 6 bin 77 ölümün neredeyse beşte birine denk geliyor. Ülke genelinde tespit edilen yaklaşık 64 bin vakanın da 10da biri Bergamoda yer alıyor.

Bergamo Belediye Başkanı Giorgio Gori, kentte halen yalnızca ciddi semptom gösterenlere test yapıldığını, her vakanın hastanede tedavi edilemediğini belirtti.

Gori, bazı vakalarda da ailelerin, hasta yakınlarını bir daha göremeyecekleri korkusuyla hastaneye göndermek yerine evde tutmayı seçtiklerini söyledi. 

Koronavirüs salgınında İtalyanın gerisinden gelen ülkelere de bu korkunç salgını hafife almamaları uyarısı yapan Gori, Aynı hatayı biz de yaptık. Birkaç gün avantajı olan, salgının geriden geldiği ülkeler bu günleri iyi değerlendirmeli, vatandaşlarının sağlığını korumak için kararları erkenden almalı, salgının yayılmasını beklememeli ifadelerini kullandı.

Gori, salgına karşı aşama aşama tedbir alınması yerine tam kapama tedbirleri uygulanması gerektiğine de dikkat çekti.

İtalyanın Batıda koronavirüs salgınının görüldüğü ilk ülke olması nedeniyle hazırlıksız yakalandığını söyleyen Gori, Lombardia bölgesinin de bir dizi nedenle bu krizi çok ağır yaşadığını belirtti.

Gori, bu sebepler arasında da 10 milyon kişinin yaşadığı bu bölgede kentleşme, sanayi, trafik ve hareketlilik seviyesinin yüksek olmasını, yaşlı nüfusun da fazla olmasını saydı.

Gori ayrıca, Bergamodaki Alzano Lombardo Hastanesinde ilk vakanın zatürre sanılarak koronavirüs testine tabi tutulmamasının salgının yayılmasında kıvılcım görevi gördüğünü söyledi.

19 Şubatta Milano San Siro Stadyumunda oynanan Atalanta-Valencia maçına 40 binden fazla Bergamolu taraftarın gittiğini de hatırlatan Gori, En az bir o kadar insan da evlerinde, barlarda gruplar halinde maçı izledi. O akşam muhtemelen salgının yayılmasında hızlandırıcı etki yaptı dedi.

Gori, Bergamoda ilk koronavirüs vakasının 23 Şubatta tespit edildiğini, maçın oynandığı 19 Şubatta henüz virüsün varlığından haberdar olmadıklarını söyledi.

Son güncelleme: 19:25 25.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı