• Turkhane Logo

​ Çevreciler, Akkuyu Nükleer Santrali konusunda uyarıyor

Türkiye'nin ilk nükleer santralinin temeli Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla atıldı.

14:55 05 Nisan 2018 Perşembe
​  Çevreciler, Akkuyu Nükleer Santrali konusunda uyarıyor
Türkiye'nin ilk nükleer santralinin temeli Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla atıldı.

Türkiye’de kaynak çeşitliliği sağlayarak enerji arz güvenliğine katkısını koyacağı söylenen Akkuyu NGS’nin, işletmeye alındığında Türkiyenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10unu karşılayacağı iddia ediliyor.
 
Öte yandan doğaya ve insana verebileceği zararları eleştirmeye ve santral konusunda uyarmaya devam eden çevreciler, özellikle nükleer atık konusunun açıklığa kavuşturulmadığını savunuyor. Tartışılan bir diğer konu da, Türkiye’nin nükleer enerjiye gerçekten de muhtaç olup olmadığı.
 
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Duygu Kutluay, “güçlü ve bağımsız Türkiye” için nükleer enerjiye ihtiyaç olmadığını savunuyor.

 
“Türkiye nükleer enerji için kullanılan yakıt çubuklarının yüzde 100’ünü ithal edilmek durumunda kalacak. Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından çok şanslı bir ülke. Güneş doğal bir kaynak ve hem yerli hem de bedava” diyen Kutluay, Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Santrali’nde üretilecek her kilowatt (kwh) elektrik için 15 yıl boyunca Rus Rosatom şirketine 15,33 dolar sent ödeyeceğini paylaşıyor. Kutluay nükleer için verilecek her kuruşun bu şirkete gideceğini hatırlatıyor.
 
Santral ile 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını ifadelerine değinen Kutluay, “Ancak bu istihdam dönemsel ve inşaat dönemi bittikten sonra kaybolacak. Uluslararası Çalışma Örgütü gibi bağımsız kurumların yaptığı çalışmalar, yeşil ekonomiye yapılan yatırımların nükleerden en az üç kat fazla istihdam yaratacağını gösteriyor” diye konuşuyor,“ değerlendirmesinde bulunuyor.
 
Türkiye’nin nükleer gibi gelişmiş ülkelerin terk ettiği, pahalı ve riskli yatırımların yerine güneş enerjisi potansiyelini kullanması gerektiğini öne sürüyor Kutluay.
 
Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Avukat Alpay Antmen ise nükleer santral söz konusu olduğunda genellikle kaza ihtimallerinin tartışıldığını söyleyerek kaza olmaksızın santrallerin çevreye verdiği zararların altını çiziyor: “Kurulduğu anda nükleer ışıma olması doğaya ve insana zarar verecek.’’
 
Santralde su soğutmalı reaktör kullanılacağını paylaşan Antmen, “Reaktör deniz suyunu alıp soğuyacak ve birkaç derece fazlasıyla denize verecek. Deniz suyunun ısınması deniz canlılarının ölümüne neden olacak” diyor.
 
Ekoloji Kolektifi Derneği’nden avukat Fevzi Özlüer’in ise Akkuyu ile ilgili en çok merak ettiği konu, atık tesis alanları. Özlüer şunları kaydediyor
 
“Çünkü atıkların Türkiye’de kalıp kalmayacağı ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) raporunda açık değil. Bu durum mahkeme kararına da yansıdı, bilirkişi de tespit etti.”
 
Özlüer’e göre bu durum santralin iptali için bir sebep ancak  iptal için mahkemeye başvurduklarında iptal sebebi olarak değerlendirilmemiş.
 
“Bölge insanı yıllardır bu atıkların Toroslar’da açılan karstik nitelik taşıyan derin mağaralara gömüleceği olasılığını dillendiriyor” ifadesini kullanan Özlüer, atıklarla ilgili çelişkili durumun giderilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Son güncelleme: 14:55 05.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı