• Turkhane Logo

CERN şimdi de 'hayalet' parçacıklarının peşine düştü

CERN'de 10 yıllık Gizli Parçacıkları Arama Projesi'nin (SHiP) bir parçası olarak

06:58 27 Mart 2024 Çarşamba
CERN şimdi de 'hayalet' parçacıklarının peşine düştü
CERN'de 10 yıllık Gizli Parçacıkları Arama Projesi'nin (SHiP) bir parçası olarak

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), araştırmacıların evrenin dokusunu oluşturan gizli hayalet parçacıkları keşfetmelerine yardımcı olabileceğini söyledikleri bir proje başlatıyor.

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında çalışan bilim insanları, evrenle ilgili keşiflerine yardımcı olabilecek yeni bir araca kavuşacak olmanın heyecanını yaşıyor.

CERN, Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı adı verilen ve hayalet parçacık olarak da bilinen gizli parçacıklara karşı kuruluşun halihazırda işlettiği cihazlardan bin kat daha hassas olan yeni bir süper çarpıştırıcı inşa etmeye başladı.

Süper çarpıştırıcılar bilim insanlarının, Evrenin başlangıçta nasıl genişlediğini açıklayan fizik teorisi olan Büyük Patlama koşullarını yeniden yaratmalarına olanak tanıyor.

Yeni cihaz, parçacıkları şu anda bilim insanlarının Evrenin neden oluştuğunu anlamak için kullandıkları teknik olan birbirlerine çarptırmak yerine sert bir yüzeye çarptıracak.

SHiP - Gizli Parçacıkları Arama Projesi
CERNin Gizli Parçacıkları Arama Projesinin (SHiP) bir parçası olan çarpıştırıcı, uzaydaki bazı zayıf parçacıkları inceleyecek olan 10 yıllık bir proje.

CERNde kıdemli fizikçi olarak çalışan Dr. Richard Jacobsson, bu projenin bilim insanlarının evrenin yaratılışı hakkındaki düşüncelerini yeniden tanımlayan büyük bir atılım olabileceğini söyledi.

Jacobsson SHiP, bizi sadece evrenimiz hakkında değil, evrendeki konumumuz hakkında da yepyeni bir bilgi yönetimine sürükleyebilecek potansiyel olarak paradigma değiştirici deneylerden biri diye konuştu.

Şimdiye kadar varsaydığımız şeylerin çoğu aslında oldukça farklı olabilir. diyen Jacobsson, bilim insanlarının bu tür parçacıkları tespit etmeyi daha önce hiç başaramadıklarını, çünkü bunu yapacak doğru teknolojiye sahip olmadıklarını söyledi.

Hayalet parçacıklar nedir?
Richardsona göre yıldızlar ve gezegenler de dahil olmak üzere uzaydan çıplak gözle görebildiğimiz her şeyin, evrendeki gerçek maddenin yaklaşık yüzde beşini oluşturuyor.

Diğer yüzde 95lik kısım şimdiye kadar kabaca yüzde 26 karanlık madde ve yüzde 69 karanlık enerji arasında bölünmüş durumda.

Bilim insanları, evrenin nelerden oluştuğunu açıklamak için 17 farklı parçacığı tanıyan Standart Modeli kullanıyor.

2012 yılında CERN bilim insanları Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile Higgs Bozonu adı verilen yeni bir Standart Model parçacığı keşfettiler. Bu keşif onlara bir yıl sonra Nobel Fizik Ödülünü kazandırdı.

O zamandan beri bilim insanları aynı çarpıştırıcıyı kullanarak karanlık madde ve karanlık enerjiyi oluşturması muhtemel olan ancak Standart Modelin bir parçası olmayan gizli parçacıkları ölçmekte başarısız oldu.

Higgs Bozonunun keşfinin yeni bir şey öngörmeden bir boşluğu doldurduğunu belirten Jacobsson Bu proje fikri, fiziği başka bir açıdan keşfetmek isteyen farklı alanlardan insanlarla neredeyse tesadüfen bir araya geldi. dedi.

Son güncelleme: 06:58 27.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı