• Turkhane Logo

Brezilyalı futbol efsanesi Zagallo öldü

Dünya Kupası'nı hem oyuncu hem de teknik direktör olarak kazanan ilk isim olan Mario Zagallo hayatını kaybetti.

17:59 06 Ocak 2024 Cumartesi
Brezilyalı futbol efsanesi Zagallo öldü
Dünya Kupası'nı hem oyuncu hem de teknik direktör olarak kazanan ilk isim olan Mario Zagallo hayatını kaybetti.

DW Türkçede yer alan habere göre Brezilyalı futbol adamı Mario Zagallo 92 yaşında hayatını kaybetti. Zagallo, FIFA Dünya Kupasını hem oyuncu hem de teknik direktör olarak kazanan ilk isimdi. Zagallo, 1958 Dünya Kupasını kazanan Brezilya Milli Takımının da yaşayan son üyesiydi.

Tam adı Mario Jorge Lobo Zagallo olan ve 9 Ağustos 1931de Brezilyanın Maceio kentinde dünyaya gelen Zagallonun ölüm nedeni açıklanmadı.

Futbolculuk döneminde sert ve teknik bir sol açık olarak bilinen Zagallo, milli formayı ilk kez sırtına geçirdiğinde 26 yaşındaydı. Kısa süre sonra Brezilya Milli Takımı ile İsveçte 1958 Dünya Kupasını kazandı. İlk kez Dünya Kupası sevinci yaşayan Brezilyanın finalde İsveçi 5-2 yendiği maçta takımının dördüncü golünü kaydetti. Beşinci golde ise 17 yaşındaki Peleye asist yapan futbolcuydu.

Zagallo, dört yıl sonra Şilideki Dünya Kupasında Brezilya Milli Takımının tüm maçlarında 90 dakika oynadı. Brezilya bu turnuvada finalde Çekoslovakyayı 3-1 yenerek kupaya uzandı.

Toplamda 37 kez milli formayı giyen Zagallo, Flamengo ve Botafogo kulüplerinde oynarken beş kez Rio de Janeiro eyalet şampiyonluğu yaşadı.
Efsanevi 1970 kadrosu

Zagallonun çalıştırdığı ve kadrosunda bulundurduğu Pele, Jairzinho, Rivellino ve Tostao gibi isimler nedeniyle birçoklarınca tüm zamanların en iyi takımı olarak görülen Brezilya, 1970te Meksikadaki turnuvada üçüncü kez Dünya Kupasını kazandı. Zagallo böylece bu kupayı hem futbolcu hem de teknik direktör olarak kazanan ilk isim oldu. Daha sonra aynı başarıyı Alman Franz Beckenbauer ve Fransız Didier Deschamps da gösterdi.

Yaşlı Kurt lakaplı Zagallo, Brezilya Milli Takımı 1994te Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) düzenlenen turnuvada dördüncü kez Dünya Kupasını kaldırdığında da Carlos Alberto Parreiranın yardımcılığını yapıyordu.

Zagallonun efsanevi takım arkadaşı ve talebesi Pele, Aralık 2022de hayata gözlerini yummuştu.

Son güncelleme: 17:59 06.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı