• Turkhane Logo

AB ülkeleri "Filistin devleti"ni tanımaya hazırlanıyor

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin Mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanımasının beklendiğini söyledi.

20:22 29 Nisan 2024 Pazartesi
AB ülkeleri
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin Mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanımasının beklendiğini söyledi.

DW Türkçede yer alan habere göre Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Pazartesi günü Riyadda düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu özel toplantısı marjında yaptığı açıklamada, birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin Mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanımasının beklendiğini söyledi.

27 AB üyesi ülkeden aralarında İsveç, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Romanyanın da bulunduğu dokuz ülke halihazırda Filistin devletini tanıyor. İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya da 22 Martta yaptıkları açıklamada, Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını ilan etmişti.

Ancak ABnin resmi pozisyonu, bölge için uluslararası kabul görmüş barış planı çerçevesinde, iki devletli çözümün bir parçası olarak kurulması halinde Filistinin devlet olarak tanınması yönünde.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de, 12 Nisanda yaptığı açıklamada Filistin devletini tanımaya istekli Avrupa Birliği ülkelerinin, birlikte hareket ederek bölgede barışın sağlanması için önemli bir süreci tetiklemeleri çağrısı yapmıştı. Michel, İspanya, İrlanda, Slovenya ve Maltanın ortak tutumuna atıfla, AB üyesi olmayan benzer tutuma sahip ülkeleri de bu girişime katılmaya davet etmişti.

Son güncelleme: 20:22 29.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı