• Turkhane Logo

Alman gazetecilerden Anayasa Mahkemesine ‘infaz’ çağrısı

Alman Gazeteciler Birliği, yürürlüğe giren infaz yasasıyla ilgili Anayasa Mahkemesine bir çağrı yaptı. Yasanın siyasi tutukluları da kapsayacak şekilde genişletmesi istendi.

15:27 16 Nisan 2020 Perşembe
Alman gazetecilerden Anayasa Mahkemesine ‘infaz’ çağrısı
Alman Gazeteciler Birliği, yürürlüğe giren infaz yasasıyla ilgili Anayasa Mahkemesine bir çağrı yaptı. Yasanın siyasi tutukluları da kapsayacak şekilde genişletmesi istendi.

Almanya’daki 38 bin gazeteciyi bir araya getiren Alman Gazeteciler Birliği (Deutscher Journalisten-Verband DJV), Anayasa Mahkemesine bir çağrıda bulundu. Yürürlüğe giren infaz yasasını bu şekli ile geri çevirmesini ya da iptal etmesini veya siyasi tutukluları da kapsayacak şekilde genişletmesini istedi.



Alman Gazeteciler Birliği tarafından yayınlanan ve “Mahkemelerin hukuku yerine getirmesi lazım” başlığını taşıyan açıklamada, koronavirüs salgınına karşı mücadele kapsamında TBMM’nin 90 bin tutuklunun hapishanelerden salıverilmesini kararlaştırdığı belirtildi.
Siyasi tutuklular ve sözde terör propagandası yaptıkları için tutuklanan gazetecilerin bu yasanın kapsamı içine alınmadığını belirten birlik, muhalefetin bu konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdığını hatırlattı.

 Alman Gazeteciler Birliği Başkanı Frank Überall, “Bizim Türk meslektaşlarına atfedilen sözde terör propagandası, muhalif ve hükumeti eleştiren haberlerdir. Bu da demokrasilerde gazeteciliğin gereğidir” ifadelerini kulandı.
AVRUPALI LİDERLERİ GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLAMAYA ÇAĞIRDI
Gazeteci Aziz Özer’le ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) görülen bir davayı hatırlatan Alman Gazeteciler Birliği, Türkiye’de terör propagandası yapmakla suçlanan Özer konusunda AİHM’in Türkiye’yi basın ve fikir özgürlüğünden suçlu bulduğunu hatırlattı. Özer’in hiçbir suç işlemediğini, onun için de hiçbir hukuki işlem yapılmaması gerektiğini belirttiği ifade edildi.
Başkan Frank Überall, “Bu karar Türkiye’nin muhalif düşünen/eleştiren gazeteciler ile ne yaptığını gözler önüne seriyor” dedi. Alman Gazeteciler Birliği Başkanı, Avrupa makamlarını da Türkiye’deki siyasi tutukluların durumu ve salıverilmesine ilişkin görüşlerini açıklamaya çağırdı. Überall, “Onlarca Türk gazeteci hapishanelerde yatıyor” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 15:27 16.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı