• Turkhane Logo

Almanya'da bir siyasetçi daha saldırıya uğradı

Berlin'de bir saldırgan, kentin eski belediye başkanına saldırdı. Eyalet Ekonomi Bakanı Giffey'e yönelik saldırı, son günlerdeki şiddet tartışmalarını daha da alevlendirdi.

16:55 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Almanya'da bir siyasetçi daha saldırıya uğradı
Berlin'de bir saldırgan, kentin eski belediye başkanına saldırdı. Eyalet Ekonomi Bakanı Giffey'e yönelik saldırı, son günlerdeki şiddet tartışmalarını daha da alevlendirdi.

DW Türkçede yer alan habere göre Almanyada son günlerde siyasetçilere yönelik peş peşe yaşanan saldırılar tartışılıyor. Geçen hafta Dresdende meydana gelen saldırıların yankısı dinmeden bu kez Berlinde yeni bir şiddet olayı yaşandı.

Kimliği bilinmeyen bir erkek, başkent Berlinin eski belediye başkanı Franziska Giffeye sert cisimlerle dolu bir çanta ile saldırdı. Kütüphanede meydana gelen olayda Giffey, sırtı ve başından darbe aldı. Saldırgan olay yerinden kaçarak uzaklaştı. Hafif yaralanan siyasetçi, hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

Başbakan Olaf Scholzun Sosyal Demokrat Partisi‘nden (SPD) olan Giffey aynı zamanda Berlin eyaletinin Ekonomi Bakanı.

Saldırının ardından Giffey, İlk şokun ardından iyi olduğumu söyleyebilim diye konuştu. Herkesin fikrini ifade edebileceği özgür ve demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Ancak net bir sınır var, o da şiddet ifadelerini kullandı.
Demokrasiye saldırı

Selefine destek çıkan Berlin Belediye Başkanı Kai Wegner saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınadığını söyledi. Wegner, Siyasetçilere saldıran kimse demokrasimize saldırmış demektir değerlendirmesinde bulundu. Ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Wegner, Bu yapılanı tolere etmeyeceğiz, şiddet ve nefretin her türlüsüne karşıyız dedi. Siyasetçilere yönelik saldırılara daha ağır cezalar verilmesi gerektiğini belirtti.

SPDli Avrupa parlamentosu milletvekili Matthias Ecke geçen hafta, Avrupa seçimleri için kampanya çalışması yürüttüğü sırada saldırıya uğramıştı. Dresdende meydana gelen olayda yaralanan 41 yaşındaki Ecke, bir ameliyat geçirmek zorunda kaldı.

Olayla ilgili 17 ve 18 yaşlarındaki dört şüpheli hakkında soruşturma devam ediyor. Şüphelilerin, Elblandrevolte adlı aşırı sağ grupla ilişkileri olduğu değerlendiriliyor.
Şiddet olaylarında büyük artış

Yine Dresdende Yeşiller üyesi 47 yaşındaki bir siyasetçi de poster astığı sırada şiddet görmüştü. Saldırıyla ilgili 34 yaşında bir erkek ve 24 yaşında bir kadın tutuklandı. Zanlıların saldırıdan önce Almanyada yasak olan Hitler selamı verdiği belirtiliyor.

Polis raporuna göre, Almanyada siyasetçilere karşı işlenen suçlar 2023te bir önceki yıla kıyasla yüzde 53 arttı. Bu durum İçişleri Bakanını harekete geçirdi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 16 eyaletin içişleri bakanları ile bir toplantı yaptı. Toplantıda bazı eyalet bakanları mevcut yasaların siyasetçilere karşı suçlara cevap vermekte yetersiz kaldığını, daha sert cezalar öngören yeni bir yasa gerektiğini söylediler.

Daha sert önlemler alınması gerektiği konusunda eyalet bakanları ile uzlaşan Faeser, mevcut yasanın sıkılaştırılması için Adalet Bakanı Marco Buschmann ile görüşebileceğini söyledi.

Son güncelleme: 16:55 08.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı