• Turkhane Logo

​Sezai Temelli açıkladı: AKP ile bir pazarlık sözkonusu değil

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Kürt meselesinin nasıl çözüleceğine dair bugüne kadar ortaya konmuş en gerçekçi yaklaşım Öcalan’dan geldi." dedi.

15:34 13 Mayıs 2019 Pazartesi
​Sezai Temelli açıkladı: AKP ile bir pazarlık sözkonusu değil
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Kürt meselesinin nasıl çözüleceğine dair bugüne kadar ortaya konmuş en gerçekçi yaklaşım Öcalan’dan geldi." dedi.





PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in 8 Kasım 2018’de başlattığı ve 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerinde yayılan açlık grevi eylemleri ile 30 Nisan itibariyle başlatılan ölüm orucu eylemi sürüyor. 187 gündür devam eden eylemler sonucunda 12 Ocak’ta İmralı Adası’nda gerçekleştirilen aile görüşü ardından 8 yıl aradan sonra 2 Mayıs’ta ilk kez avukat görüşü de gerçekleştirildi. Yapılan görüşme Öcalan’ın gönderdiği mesajla kamuoyunda geniş yankı buldu.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temeli ile tüm bu gelişmelerle birlikte YSK’nin İstanbul seçimlerine dair kararı ve 2 Mayıs görüşmesinin bu kararla aynı tarihe denk gelmesiyle başlayan tartışmalarla ilgili Mezopotamya Ajansına konuştu. 

İmralı imzalı 6 Mayıs’ta kamuoyuna açıklanan görüşme notlarının çok önemli mesajlar barındırdığını söyleyen Temelli, şöyle dedi:

Kısaydı ama Türkiye siyaseti açısından önemli mesajlar barındırıyordu. Devletin taktiksel anlamda başarılı olamadığını, bu mücadele ve direnişe taktik hamlelerle cevap üretemeyeceğini, gerçek hukuki adımlar atma zorunluluğu ortaya koydu. Bunun bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor. 2 Mayıs’taki görüşmeden sonra açlık grevinde olan, direnişi sürdürenlerin açıklaması oldu. Bu görüşmeden tecridin bittiğini çıkartmıyoruz. Tecrit devam ediyor, bu konuda Adalet Bakanlığı’nın açıklama yapması gerektiği, düzenli avukat ve aile görüşü, iletişim hakkı, yayın organlarına ulaşmasına dair talepler yerine getirilmelidir. Bu açıdan baktığımızda; taktik dediğimiz meseleyi, devleti taktik hamle yapmaya zorlayan güçlü bir direniş ve mücadele var. Siyaset bu anlamıyla özellikle Kürt meselesinin çözümü, Ortadoğu meselesi, Türkiye’nin özlemini duyduğu onurlu bir barış ve demokratik çözüm meselesinde muhatapsızdır. Muhatabının siyasete dair sözünün kısıtlanması karşısında önemli bir direniş vardır. 

Öcalan’ın mesajında 2013’teki Newroz Bildirgesi, “onurlu barış” vurgusu, Kuzey ve Doğu Suriye’ye işaret etmesiyle ilgili Sezai Temelli şunları dedi: 

Tabi ki farklı okumalara tabi tutulabilir. Ama ben kendi penceremden, siyasi deneyimlerimden çıkardığım sonuçlarla; en önemli vurgulardan biri 2013’tür. 2013’ü referans göstermesi önemlidir. Bakın başka bir tarih göstermiyor. 2013’ten geçen bu süreye rağmen 2013’ü tekrar göstermesi, çok önemli bir referans tarihtir. 2013 ile bugün arasında geçen sürecin bir özeleştiri çağrısı vardır. Herkese yönelik vardır. 2013’ten bugüne kadar bu sürecin tüm aktörlerinin yeniden değerlendirmesine yönelik bir çağrı vardır. Referans tarihten bugüne kadar geçen sürede ortaya çıkmış sorunlar, aksaklıklar ya da meselelere dair herkesi yeniden düşünmeye davet ediyor.

2 Mayıs görüşmesi ve akabinde İstanbul seçimleri. “HDP, AKP ile anlaştı” tartışmaları yürütülüyor. AKP ile bir pazarlık var mı? soruna HDP EŞ Genel Başkanı, şu yanıtı verdi: 

Hayır, AKP ile bir pazarlığımız söz konusu değil. AKP-MHP bloğu denen bir blok var. Bu blok Türkiye’de faşizmi kurumsallaştırmaya çalışan bir bloktur. Böyle bir blokla uzlaşma yapmamız mümkün değildir. Bu bloğun her şeyden önce Türkiye’nin önündeki bütün demokrasi kanallarını tıkadığını çok iyi bilmek gerekir. Türkiye’nin demokratikleşmesi yönünde adımlar atacağımızın kimsenin kuşkusu olmasın. Sayın Öcalan’la görüşmelere gelince; kendi görüşme notlarında belirttiği gibi Türkiye’nin demokratikleşmeye ihtiyacı var, demokratik çözüme ihtiyaç var. Dolayısıyla demokratikleşme, onurlu barış ve toplumsal uzlaşma meselelerinin hayata geçirilebilmesinin yegane yolu bu faşist bloğun geriletilmesi ve dağıtılmasından geçiyor. Bunların bir biriyle çelişen bir tarafı yok. Tam tersine bir birini güçlendiren yanları var.

Son güncelleme: 15:34 13.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı