• Turkhane Logo

Kamp öncesi Babacan kulisi: Deva, Güven, Demokrasi ve Açılım isimleri önde

Yeni parti hazırlıklarını uzun zamandır sürdüren Ali Babacan ve ekibi, önümüzdeki hafta sonu partinin kurucular kurulunu belirlemek üzere kampa giriyor.

17:28 03 Mart 2020 Salı
Kamp öncesi Babacan kulisi: Deva, Güven, Demokrasi ve Açılım isimleri önde
Yeni parti hazırlıklarını uzun zamandır sürdüren Ali Babacan ve ekibi, önümüzdeki hafta sonu partinin kurucular kurulunu belirlemek üzere kampa giriyor.



 13-15 Mart tarihleri arasında kamuoyuna açıklanacak parti isimleri için Deva Partisi, Güven Partisi ile Demokrasi ve Açılım Partisi öne çıkanlar. 

Ankara kulisleri Ali Babacan’ın 30 farklı üniversiteden öğrenciyle buluşmasıyla hareketlenmeye başladı. Kronos, Ali Babacan’ın kuracağı partiyle ilgili en son ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış pek çok ayrıntıyı içeren kulis bilgilerine ulaştı. İşte partinin finale kalan isimlerinden, neden bu kadar gecikildiği, gecikmede Karar gazetesinin rolü, kadın ve genç kotasına gelen ‘yaşlı’ itirazı ve daha birçok önemli detay…


– Babacan ve partisinin öne çıkan tüm kurmayları 7-8 martta kampa girecek. Kampta partinin kurucular kurulu belirlenecek. Parti programı kurucu olması düşünülenlerle paylaşılacak. 200 kişilik ön listeden parti programını beğenmeyenler ya da itiraz edenler kuruculuktan vazgeçtiklerini açıklayabilecek. Devam etmek isteyenler yeniden bir elemeye tabi tutulacak.

80-100 ARASI KURUCU OLACAK

– Kurucular kurulu için bine yakın başvuru oldu, pek çok önemli isme teklif götürüldü. Şimdilik 200 kişilik oluşturulmuş bir liste var. Bu liste kampta 80-100 arası bir sayıya indirilecek.

– Kurucular kurulunda yüzde 50 kadın ve genç kotası olacak. Bu kotanın olmasını Babacan bizzat istiyor. Ancak patinin daha yaşlı kurmayları 100 kişi olması düşünülen kurucular kurulunun 50’sinin otomatikten eleneceği, kurucu olmak isteyen çok önemli siyasetçi, ekonomist ve düşünce adamının dışarıda kalacağı yönünde endişe belirttiği öğrenildi. Babacan’ın bu endişeleri, “Partide kurucu olmadan da çok önemli görevler üstlenilebilir” dediği aktarılıyor.

PARTİ’YE LİBERAL DEMOKRAT PROGRAM

– Babacan ekibinin yaklaşık 6 aydır üzerinde çalıştığı parti programı da kampta kurucular kuruluna sunulacak. Bu programın “liberal demokrat” olarak kabul gördüğü öğrenildi. Programın “kapsayıcı” ve kimseyi dışlamayan bir nitelikte olmasına özen gösterildiği kaydedildi. Programın sunulduğu birkaç akademisyenin, “Bu dünyada herkesin kabul edeceği, üzerinde ittifak edeceği liberal demokrat bir program” yorumu yaptığı öğrenildi.

DAVUTOĞLU’NUN LİSTESİ BEĞENİLMEDİ

– Ali Babacan ekibi, Gelecek Partisi’ni kuran Ahmet Davutoğlu ve ekibiyle ilgili konuşmamaya çok özen gösteriyor. Davutoğlu’nun kurucu listesini kast ederek “Cumhuriyet tarihinin en kapsayıcı listesi” dediği hatırlatılınca Babacan ekibinden, “Öyle ama Doğu ve Güneydoğu’da ses getirebilecek tek bir Kürt isim yok listede. Etyen Mahçupyan ismi bile kurucular listesine eklenen isimlerden daha fazla heyecanlandırdı Kürtleri” eleştirisi de geliyor. Davutoğlu’nun her kesimden bir isim alarak liste oluşturduğu kabul ediliyor ancak bu listenin bir ‘ağırlığı’ olmadığı vurgusu yapılıyor.

GÖRÜŞMELERİ SADULLAH ERGİN VE NİHAT ERGÜN YAPIYOR

– Partinin önemli isimleri Nihat Ergün ve Sadullah Ergin, kurucular kurulu için ismi geçen isimlerle bizzat görüşüyor. AKP’den ayrılan ya da partide hâlâ aktif olarak görev alan belediye başkanlarıyla da görüşüldü. Nihat Ergün’le görüşen bazı eski belediye başkanlarının ‘milletvekilliği adaylığı’ için şimdiden çalışma yaptıkları öğrenildi.

– Ali Babacan ve ekibinin kuracağı partide teşkilatlanmadan sorumlu olacak kişinin Eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün olacağı belirtiliyor. Ergün’ün il ve ilçe yönetimlerinin belirlenmesi için şimdiden pek çok CV topladığı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı iller için liste oluşturmaya başladığı da alınan bilgiler arasında.

DEVA, GÜVEN, DEMOKRASİ VE AÇILIM ÖNE ÇIKAN İSİMLER

– Parti ismi hem birlikte çalışılan birkaç farklı ajanstan gelen öneriler, hem de parti kurmaylarının belirlediği 225 isim üzerinde duruldu. Bu isimler birkaç grup tarafından birden incelendi, tartışıldı. Finale kalan isimler arasında Demokrasi ve Açılım Partisi, Yeni Demokrasi ve Özgürlük Partisi, Deva Partisi, Güven Partisi, Sağlam Parti, Tam Parti en çok öne çıkanlar. Demokrasi ve Açılım Partisi, Deva Partisi ve Güven Partisi isimleri özelliklerle gençlerle yapılan anketlerde en çok öne çıkanlar oldu. Parti ismi için bir dönem Birleşik Demokratlar Partisi de önerildi ancak parti kurmayları bu ismin ‘çok fazla solu çağrıştırdığı’ gerekçesiyle karşı çıktı.

– Partinin kuruluşu için 13-15 Mart 2020 aralığı düşünülüyor. İki kez ertelenen parti açılışı için bu kez ‘son tarih’ deniyor.

KARAR GAZETESİ RÖPORTAJI ELLERİNİ BAĞLADI

– Ali Babacan, 9 Eylül 2019 tarihinde Karar gazetesine bir röportaj verdi, “Yıl bitmeden partiyi kuruyoruz” dedi. Ali Babacan ve ekininin elini kolunu bağlayan ve partinin kuruluşunu iki kez ertelemeye işte bu ifade neden oldu. Henüz ismi, programı, kurucuları belirlenemeyen parti için bir tarih verildi, tüm kurullar bu tarih için çalıştı ancak hazırlık aşaması tarih kabule etmedi, uzadı. Parti kurmayları Babacan’ın o röportajda tarih vermemesi halinde partinin Nisan-Mayıs aylarına zaten ancak yetişebileceğini söylüyor.

KÜRT ŞEHİRLERİNE ÖZEL ÇALIŞMA YAPTIRIYOR

– Türkiye’nin en büyük sorunlarının başında gelen Kürt sorunu, düşünce ve ifade özgürlüğü ile ekonomi Ali Babacan ve ekibinin en çok üzerinde durduğu konular olacak. Babacan’ın Kürt illerine özel bir çalışma yaptığı öğrenildi. Doğu ve Güneydoğu’da etkin olan bir araştırma şirketiyle anlaşan Babacan ekibi, hem bölgedeki şehirlerde nabız yokluyor hem de Kürtlerin yoğun nüfusla bulunduğu Mersin, Adana, İzmir, İstanbul, Ankara gibi illerde Kürt seçmene Ali Babacan ismini soruyor. Hem bölgedeki hem de büyük illerdeki Kürtlerden gelen veriler Babacan ekibini mutlu etmişe benziyor. Seçmenin Ali Babacan’ı ‘çok tanımadığı ama tanımak istediği’ de anketlerde çıkan bir diğer çıktı oldu. Babacan ekibi, Kürtlerden gelen çıktıları ‘bir kredi açılacak’ şeklinde okuyor.

– Ali Babacan’ın Diyarbakır’a özel bir ilgi gösterdiği belirtiliyor. Diyarbakır’da daha önce belediye başkanlığı yapmış, daha sonra ise milletvekili olarak da Meclis’e girmiş çok önemli bir kanaat önderine teklif götürüldüğü ve onun da bu teklifi kabul ettiği öğrenildi. Son anda bir değişiklik olmazsa o isim partinin kurucuları arasında yer alacak. Bu kişinin Diyarbakır ve Bingöl özelinde dindar kimliğiyle öne çıktığı, sözüne itibar edilen bir kanaat önderi olduğu öğrenildi.


Kaynak: Kronos

Son güncelleme: 17:28 03.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı