• Turkhane Logo

CHP'den seçim barajının kaldırılması için yasa teklifi

AKP ile MHP'nin ittifak düzenlemesini Meclis'e sunmasının ardından CHP de seçim barajı için yasa teklifi hazırladı.

12:51 23 Şubat 2018 Cuma
CHP'den seçim barajının kaldırılması için yasa teklifi
AKP ile MHP'nin ittifak düzenlemesini Meclis'e sunmasının ardından CHP de seçim barajı için yasa teklifi hazırladı.

AKP ile MHPnin ittifak düzenlemesini Meclise sunmasının ardından CHP de seçim barajı için yasa teklifi hazırladı. CHPnin yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılması için verdiği kanun teklifinde, 18 siyasi partinin girdiği ancak sadece iki partinin barajı geçebildiği ve AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 seçimi hatırlatıldı.AK Parti ile MHP’nin 26 maddelik seçim ittifakı teklifini Meclis’e sunmasının ardından CHP de seçim barajının kaldırılması için adım attı. Dün CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Seçim barajının kaldırılması için Meclis’e kanun teklifi verdik” açıklamasını yapmıştı.

‘KÜÇÜK PARTİLERİN BÜYÜKLERE MUHTAÇ OLMASININ ÖNÜNE GEÇİLECEK’

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel’in imzasıyla Meclis’e sunulan teklifin gerekçesinde şunlara yer verildi:






“Son günlerde kamuoyunda sıkça konuşulan seçimlerde ittifak tartışmaları göstermektedir ki, bugün parlamentoda doğru bir temsil sisteminin sağlanabilmesi için seçim barajının derhal kaldırılması gerekmektedir. Barajın kaldırılması ile 16 Nisan referandumunun ardından gayrimeşru biçimde değişen sistemde yapılacak ilk seçimlerde küçük partilerin büyük partilere muhtaç olmasının önüne geçilecek, doğru ve adil bir temsil sistemi kurulabilecektir. Pek çok defa gündeme getirdiğimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir ‘Demokratikleşme Paketi’  içerisinde de sunduğumuz seçim barajının tamamen kaldırılması önerimizin yeniden ele alınması,  son günlerde sıkça gündeme gelen ittifak arayışlarına da kalıcı bir çözüm sunmuş olacaktır.”

TÜM SİYASİ PARTİLERE TEMSİL OLANAĞI

Gerekçede ayrıca şu görüşler dile getirildi: “Bugün ülkemizdeki en kritik sorun alanlarından birisi seçim barajıdır. Çünkü parlamenter demokrasi, ancak ve ancak milli iradenin TBMM’ye eksiksiz yansıtılmasıyla sağlanabilir. Oysa darbe döneminde seçim sistemine eklenen seçim barajı ve benzeri birçok düzenleme ne yazık ki milli iradenin TBMM’ye tam olarak yansımasını ve birçok siyasi görüşün TBMM’de temsil edilmesini engellemektedir.”

‘İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİ’NE AYKIRI’

Gerekçede yüzde 10’luk seçim barajının İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne de aykırı olduğunun altı çizilirken şunlar kaydedildi: “Vatandaşların kendi siyasi partilerinde siyaset yapmalarını ve/veya siyasete katılmalarını engellemektedir. Bu durum sürekli olarak siyasette formül arayışlarını gündeme getirmekte, ara formüller üzerinden çözümler üreterek sistem aşılmaya çalışılmaktadır. Hâlbuki yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılması ile tüm siyasi partilere temsil olanağı sağlanmış olacak ve gerçek anlamda temsil mekanizması ve parlamenter demokrasi işleyecektir.”
Kanun teklifinde, yüzde 10 barajı nedeniyle seçimlerde bir çok siyasi partilerin Meclis’te temsil hakkı bulamadığı hatırlatılırken 2002 seçimi örnek verildi. 18 siyasi partinin katıldığı 3 Kasım 2002 Genel Seçiminde Meclis’e sadece AK Parti ile CHP girebilmiş, DSP, MHP, DYP ve diğer partiler barajın altında kalmıştı.
Duvar
 

Son güncelleme: 12:51 23.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı