• Turkhane Logo

Zamlar ve fiyat farkları hastaları mağdur ediyor!

7 milyon diyabet hastasına da kötü haber...

12:01 30 Eylül 2018 Pazar
Zamlar ve fiyat farkları hastaları mağdur ediyor!
7 milyon diyabet hastasına da kötü haber...

Diyabet hastaları için hayati önem taşıyan insülin pompasına 15 Ekim’den itibaren zam geleceği belirtildi. Hastalar zam haberini ise firmanın cep telefonlarına gönderdiği mesajla öğrendi. Buna göre, Tip 1 diyabet hastalarının tedavisinde kullanılan insülin pompasının fiyatı 11 bin 600 TL’den 18 bin 215 TL’ye çıktı. Hastaların aylık alması gereken malzemenin fiyatı ise 264 TL’den 600 TL’ye yükseldi.

Diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları ile ilgili hastaların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçları için hastalar 5 ila 40 TL arasında fiyat farkı ödüyor” dedi.

7 milyon diyabet hastası var


Şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçlarının geri ödeme listelerindeki fiyatlarıyla ilgili sorunların son dönemde ciddi artış gösterdiğini vurgulayan Saydan, Türkiye’de yaklaşık 7 milyonun üstünde şeker hastası bulunduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

“Diyabet dünya üzerinde en yaygın görülen hastalıklardan biridir. 2015 yılında yapılan araştırmaya göre dünyada 415 milyon yetişkin diyabetli bulunuyor. Bu sayının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Diyabet tüm Avrupa ülkeleri içinde en hızlı artışı Türkiye’de gösteriyor. Türkiye diyabetli insan sayısı açısından ise, Rusya ve Almanya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin ediyordu. Ancak 2030 için tahmin edilen bu değer 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yani fiyat farkından 7 milyon hasta etkileniyor.”

Hastalar 5 ila 40 TL arasında fark ödüyor
Saydan, diyabet hastalarının kullandıkları ürünlerde 5 ila 40 TL fiyat farkı ödediklerini ve bu durumun hastaları mağdur ettiğini söyledi. Saydan, bu mağduriyetin giderilmesi için SGK Başkanlığı ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını kaydetti. Saydan, şeker ölçüm çubukları ve insülin iğne uçlarının kurumca ödenen fiyatlarının değişen serbest piyasa ekonomisi ve koşulları üzerinden tekrar revize edilerek güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

Son güncelleme: 12:01 30.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı