• Turkhane Logo

“Test sayısı düşürülmeye, ilaç kullanımı artırılmaya çalışılıyor”

Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın doktorlara, Kovid-19 şüphesi ile hastaneye başvuranlara test yapmamaları için baskı yaptığını ileri sürdü.

13:17 08 Kasım 2020 Pazar
“Test sayısı düşürülmeye, ilaç kullanımı artırılmaya çalışılıyor”
Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın doktorlara, Kovid-19 şüphesi ile hastaneye başvuranlara test yapmamaları için baskı yaptığını ileri sürdü.


Türkiye’de Kovid-19 vaka sayılarıyla ilgili tartışmalar Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) açıklamasıyla çok farklı bir noktaya taşındı.

TTB’nin iddiasına göre Sağlık Bakanlığı, vaka sayısını azaltmak için doktorlardan test sayısının azaltılmasını ve ilaç kullanımı artırmasını istedi.


KOVİD-19 VAKA SAYILARI BÖYLE Mİ DÜŞÜRÜLECEK?

İddiaya göre Sağlık Bakanlığı hekimlere test sayılarının azaltılması ve ciddi yan etkileri olan ilaçların kullanımının tedavi sürecinde artırılması için baskı yapıyor.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise “Test sayısı düşürülmeye, ilaç kullanımı artırılmaya çalışılıyor” dedi .

İddialara göre başhekimler ve il sağlık müdürlükleri aracılığıyla hekimlere, Kovid- 19 polikliniğine şüphe ile gelenlere ve test yapılmasına karşın henüz test sonucu çıkmamış kişilere dahi hemen ‘hidroksiklorokin’ tedavisine başlanılması talimatı verildi.

Başhekimlerin, hekimlerin Whatsapp gruplarına test oranlarının düşürülmesi ve ilaç başlama oranlarını artırması için çok sayıda mesaj gönderdiği ileri sürülüyor.

TTB BAŞKANI: SORUMLU SAĞLIK BAKANI

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı baskının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Fincancı, “Dünya Sağlık Örgütü, hidroksiklorokini tedavi rehberinden çıkardı ama Türkiye’de ciddi yan etkileri olduğu bilinen bu ilaç ısrarla kullanılmaya devam ediyor. Hangi ilacın verilmesi gerektiğine karar verecek olan hekimdir. Hekim özerkliğine müdahale ediliyor. Bu müdahalenin kaynağı Sağlık Bakanı. Sağlık Bakanı hakkında gerekli işlemin yapılması gerekiyor bu da üye olduğu tabip odası ve bizim üzerimize düşüyor” dedi.

Diğer yandan TTB Kovid-19 İzleme Kurulu üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, ilaç artırarak salgının bitirilemeyeceğini ve bir kapanma sürecine gidilmesi gerektiğini belirtti. Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan da Bursa’da hekimlere baskı yapıldığı ileri sürdü. Tedavilerine ve reçetelerine karışıldığını belirten Türkkan, gereksiz ilaç yazmayı reddeden bir meslektaşlarının, başhekim yardımcısı tarafından tehdit edildiğini iddia etti.

Son güncelleme: 13:17 08.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı