• Turkhane Logo

“Birinci basamak sağlık hizmeti durma noktasına geldi”

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, birinci basamak sağlık hizmetinin durma noktasına geldiğini söyledi. Aşı ve gebe takip sisteminin çöktüğünü vurguladı.

15:00 10 Nisan 2020 Cuma
“Birinci basamak sağlık hizmeti durma noktasına geldi”
Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, birinci basamak sağlık hizmetinin durma noktasına geldiğini söyledi. Aşı ve gebe takip sisteminin çöktüğünü vurguladı.



Türkiye korona kriziyle mücadele ederken Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’ndan dikkat çeken bir uyarı geldi. Hamzaoğlu, birinci basamak sağlık hizmeti olarak tanımlanan, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinin işleyemez hale geldiğini aktardı. Aşı, gebelik takibi gibi önleyici sağlık hizmetlerinin de durma noktasında olduğunu söyledi.




Mezopotamya Ajansı’ndan Sedat Yılmaz’ın haberine göre Onur Hamzaoğlu, bu durumun yaşanmasını şöyle açıkladı:

“AKP hükumetiyle beraber 2003 Haziran ayında ‘Sağlıkta dönüşüm programı’ yayınlandı. Onun hayata geçmesiyle beraber kamunun SGK, özel hastanelerden de hizmet satın alır oldu. Özel hastanelerin sağlık sunumundaki payı hızlıca arttı. Birinci basamak sağlık hizmetleri, o zamana kadar bölge temelliydi. Yani mahallede ya da köyde yaşayanların tümüne hizmet sunmayı planlayan ve yine bölge tabanlı olmasına rağmen nüfusun kalabalığını da dikkate alan, ona göre ekip sayısını ve hizmetle ilgili gereksinimleri belirleyen, koşulların sağlanmasını öngören, para ödemeden ya da prim ödemeden ulaşılan bir sağlık sistemiydi bu. Ancak sağlıkta dönüşümle beraber “hekim seçme özgürlüğü” propagandası ile bölge tabanlı hizmet dağıtılarak yerine doğrudan doğruya liste temelli sistem getirildi. Örneğin bir ailedeki kişilerin farklı farklı aile hekimine kaydolabileceği bir sistem çıktı ortaya. Öyle olunca şu anda şu sokakta şu mahallede kimler hasta gibi bir sorunun karşılığı kalmadı. ‘Kaç Kovid-19 tanısı kondu’ sorusunun karşılığını verebilecek bir sistem yok artık. Aynı zamanda şunu da unutmayalım; herkes salgınla ilgilendiği, salgınla yatıp kalktığı için de örneğin yeni doğan bebeklerimizin, çocuklarımızın, gebelerimizin aşıları, bebeklerimizin izlenimleri gibi hizmetlerin ne durumda olduğu ile ilgili bilgimiz yok. Ama yapılamadığını biliyoruz.”

Son güncelleme: 15:00 10.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı