• Turkhane Logo

Meclis'te İliç maden faciası gerilimi

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprak altında kaldığı kayan liç yığının kapasitesinin aşıldığının denetleme görevini iki Bakanlık da kabul etmedi.

22:31 02 Mayıs 2024 Perşembe
Meclis'te İliç maden faciası gerilimi
Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprak altında kaldığı kayan liç yığının kapasitesinin aşıldığının denetleme görevini iki Bakanlık da kabul etmedi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprak altında kaldığı liç kaymasıyla ilgili TBMM’de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu Başkan Atay Uslu’nun başkanlığında toplandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerini dinliyor. ÇED İzin Denetim Genel Müdürü Cihan Tatar, komisyona sunum yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank da komisyon toplantısına katıldı.

LİÇ ALANI TAMAMEN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİĞE AİT

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 30 Nisanda komisyonda yaptığı konuşmada, MAPEG ’in liç alanıyla alakalı herhangi bir projeye onay verdiği bir süreç söz konusu olmadığını belirterek, Liç alanı tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının mevzuatı kapsamında onlar tarafından onaylanan, onlar tarafından takip edilen bir konu diyerek diğer bakanlığın sorumlu olduğunu belirtmişti.

10 MİLYON TON KAPASİTE ARTIRIMINI DENETLEDİNİ Mİ?

Komisyonun bugünkü toplantısında aynı soru Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına soruldu. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdenize, 10 milyon ton fazla kapasite yüklenmesi yapılmış. Üretim zorlaması olmuş. Nihai ÇED raporunda belirtilen kapasitenin aşılıp aşılmadığını Çevre Bakanlığı olarak izleme ve denetleme görevinizi yerine getiriyor musunuz, getirmiyor musunuz? Burada yığın liç kapasitesinin üzerinde bir yükleme yapıldığını denetlediniz mi denetlemediniz mi diye sordu.

BİZİM MEVZUATLARIMIZDA YETKİLİSİNİZ DİYE BİR HÜKÜM YOK

Akdeniz, Bizim liç sahasının yüksekliğiyle ilgili bir görevimiz yok. Bizim mevzuatlarımızda işletme prosesleriyle ilgili burada yetkilisiniz, görevlisiniz diye bir hüküm yok diyerek takibi sağlayan kurumun kendi bakanlıkları olmadığını söyledi.

KOMİSYONDA TARTIŞMA

Görüşmeler sırasında, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer ile Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmazın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhasekinin bölgeye geç gittiğini söylemeleri üzerine AKP milletvekilleri Şengül Karslı, Resul Kurt ve MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük ile CHPli milletvekilleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

MHPli Küçük, Beşiktaşta 29 kişi öldü, belediye başkanınız bile gitmedi. Onun hesabını verin. Oradaki insanlar yanarak öldü dedi.

CHP milletvekilleri Taşçıer ile Yavuzyılmaz da olaya ilişkin soru önergesi verilebileceğini, İliçte de halen 7 işçinin toprak altında olduğunu hatırlattı.

Son güncelleme: 22:31 02.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı