• Turkhane Logo

Araştırma: İşte üçüncü doz Sinovac aşısının etkisi

Çin'de yapılan bir araştırma, Sinovac firmasının Türkiye'de de kullanılan Covid-19 aşısının ikinci dozundan altı ay geçtikten sonra antikor seviyelerinde ciddi oranda düşüş yaşandığını ortaya çıkardı.

16:45 27 Temmuz 2021 Salı
Araştırma: İşte üçüncü doz Sinovac aşısının etkisi
Çin'de yapılan bir araştırma, Sinovac firmasının Türkiye'de de kullanılan Covid-19 aşısının ikinci dozundan altı ay geçtikten sonra antikor seviyelerinde ciddi oranda düşüş yaşandığını ortaya çıkardı.


Araştırma son günlerin tartışma konusu üçüncü doz hakkında da önemli bilgiler veriyor.

Buna göre araştırma kapsamında iki dozdan yaklaşık altı ay sonra üçüncü bir doz Sinovac yaptıran kişilerin antikor düzeyleri ölçüldü. Sonuca göre bu kişilerdeki antikor oranı üçüncü dozdan 28 gün sonra, ikinci dozdan bir ay sonra tespit edilen oranın üç ila beş kat üzerine çıktı.


Katılımcıların büyük çoğunluğunda, aşıdan altı ay sonra antikorların tespit edilebilir eşiğin altına indiği belirtildi. Araştırmaya göre, iki doz Sinovac üzerine üçüncü bir doz aşı yapılması ise Covid-19a karşı güçlü etki sağladı.

Çinin Jiangsu bölgesinde 18-59 yaş arası sağlıklı yetişkinlerin kan örnekleri üzerinde yapılan araştırmada, Sinovac aşısını farklı aralıklarla yaptıran yaklaşık 100 kişinin altı ay sonraki antikor seviyeleri ölçüldü. 

Araştırmada şu sonuçlara varıldı:

-Sinovac aşısının iki dozunu iki haftayla yaptıran kişilerin sadece yüzde 16.9unun antikor seviyeleri kilit eşiğin üzerinde çıktı;

-Antikor seviyelerinin kilit eşiğin üzerinde olma oranı, aşıyı dört hafta arayla yaptıran kişilerde yüzde 35.2ye yükseldi;

-Araştırmada, iki dozdan yaklaşık altı ay sonra üçüncü bir doz Sinovac yaptıran kişilerin antikor düzeyleri de ölçüldü. Buna göre, bu kişilerdeki antikor oranı üçüncü dozdan 28 gün sonra, ikinci dozdan bir ay sonra tespit edilen oranın üç ila beş kat üzerine çıktı.

Araştırmacılar, antikor seviyelerindeki azalmanın aşının Covid-19a karşı koruyuculuğunu nasıl etkilediğinin net olmadığını, zira herhangi bir aşının sağladığı antikor düzeyi ile hastalığa karşı koruma oranındaki eşiğin net olarak henüz bilinmediğini vurguladı.

Araştırmada, ölçüşen antikorların daha bulaşıcı varyantlara karşı etkisinin test edilmediği ve üçüncü Sinovac dozundan sonra ortaya çıkan yeni antikorların süresinin de ölçülmediği belirtildi. 

Türkiye geçtiğimiz haftalarda iki doz Sinovac aşısı yaptıran kişilere Pfizer/BioNTech aşısı ile üçüncü (rapel) bir doz hakkı tanımıştı.

Aynı uygulama, pandeminin ilk döneminde Sinovac aşısının uygulandığı Tayland ve Endonezyada da hem Pfizer/BioNTech hem Moderna aşıları ile yapılıyor. Sinovac kullanılan Filipinlerde ise henüz güçlendirici doz tavsiyesi gelmedi.

Son güncelleme: 16:45 27.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı