• Turkhane Logo

Meclis açıldı: İlk gündem "sözde dezenformasyon" yasası

TBMM, üç aylık aranın ardından yoğun bir gündemle mesaisine başladı. Meclis'in öncelikli gündem maddesinin

16:37 01 Ekim 2022 Cumartesi
Meclis açıldı: İlk gündem
TBMM, üç aylık aranın ardından yoğun bir gündemle mesaisine başladı. Meclis'in öncelikli gündem maddesinin

DWden Eray Görgülünün haberine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üç aylık aranın ardından 27nci dönem 6ncı yasama yılı faaliyetlerine bugün başladı. Genel Kurul açılışının ardından yasama faaliyetlerine hafta içinden itibaren devam edecek olan TBMMnin gündeminin ilk sıralarında AKP ve MHP tarafından Meclise sunulan tartışmalı yasa teklifleri bulunuyor.

AKPnin Meclis gündemine getirmeyi planladığı tekliflerin ilk sırasında ise dezenformasyon yasası olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifi yer alıyor. Geçen yasama döneminde AKP ve MHPli milletvekillerinin imzalarıyla Meclise sunulan kanun teklifi Adalet Komisyonunda tartışmalar eşliğinde kabul edildikten sonra Genel Kurula sevk edilmişti. Kanun teklifi Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

MİT kanun teklifi de gündemde

Meclisin gündemindeki tartışmalı kanun tekliflerinden birisi de Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içeriklerin katalog suçlar kapsamına alınmasını öngören düzenleme olacak. Teklifle, bu tür içerikler üretenlere üç yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.
Meclisin gündemindeki diğer bir başlık ise Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olacak. Kanun teklifi 15 Haziranda Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edilerek Genel Kurula sevk edilmişti. Teklifle kurulu alanlarda 150 bin metrekare şartı 100 bin metrekareye, boş alanlarda 200 bin metrekare şartı 150 bin metrekareye düşürülerek, yüksek teknolojili, stratejik, katma değerli, ihracat potansiyeli yüksek yatırımların da özel endüstri bölgesi imkanlarından faydalanması amaçlanıyor. Ancak, teklif bir yandan da endüstri bölgesi ilan edilen yerlerde yatırım için zorunlu tutulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Süreci hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Aydenizin dokunulmazlık dosyası Genel Kurulda oylanacak
Meclis açıldığında Genel Kurulun ele alacağı konulardan biri de DBPli milletvekili Saliha Aydenizin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik süreç olacak. 26 Temmuzda toplanan TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, İstanbuldaki gösteride polise yumruklu saldırıda bulunan DBP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydenizin yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar vermişti. Aydeniz hakkındaki kararı içeren komisyon raporu da 1 Ağustosta TBMM Genel Kuruluna sunulmuştu. Genel Kuruldaki oylamanın ardından Aydenizin dokunulmazlığının kaldırılması bekleniyor.

Son güncelleme: 16:37 01.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı