• Turkhane Logo

Kamuoyu araştırmaları Erdoğan'ı kaygılandırıyor

Yaptığı her işi kamuoyu araştırmaları üzerinden yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kamuoyu araştırmalarından dolayı kaygılı. OHAL'in uzatılması ve ekonomideki kötüye gidiş gibi birçok neden rahatsız ettiği biliniyor.

13:15 20 Kasım 2017 Pazartesi
Kamuoyu araştırmaları Erdoğan'ı kaygılandırıyor
Yaptığı her işi kamuoyu araştırmaları üzerinden yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kamuoyu araştırmalarından dolayı kaygılı. OHAL'in uzatılması ve ekonomideki kötüye gidiş gibi birçok neden rahatsız ettiği biliniyor.

Erdoğan ve AKPye ulaşan son kamuoyu araştırmalarda, belediye başkanlarının istifa ettirilmesinden, OHALin uzatılması, müftü nikahından, ekonomideki gidişata kadar çıkan olumsuz sonuçlar kaygı verici bulunuyor. Yansıyan bilgilere göre Erdoğanın bazı yorumculara göre “risk alarak”, belediye başkanlarını istifa ettirilmesi sadece AKP seçmeni tarafından olumlanırken, seçmenin büyük bölümü, bu yöntemi yanlış buluyor.

Cumhuriyette yer alana habere göre, gündemdeki son tartışmalara ilişkin işaretleriyle AKPnin yol haritasını da şekillendiren partinin masasındaki kamuoyu araştırmalarında dikkat çekici sonuçlar alındı. Bu sonuçlar çerçevesinde kulislerde öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

Kötüye giden ekonomi:  Ekim ayı sonunda yaptırılan kamuoyu anketlerine göre Türkiyenin “en önemli sorunları” kategorisinde, ekonomi başı çekiyor. Yurttaşların ezici çoğunluğu ekonominin “kötü” olduğunu belirtirken, “iyi” diyenlerin oranı, kötü diyenlerin ancak yarısını oluşturuyor. Erdoğanın, Merkez Bankası yönetimini hedef alan açıklamalarının altında da, çıkan sonuçların etkili olduğu ifade ediliyor.

OHALin uzatılması  15 Temmuz 2016dan bu yana 6 ayda bir uzatılan OHALe AKP ve MHP seçmeninin büyük bölümü destek verse de toplumun yüzde 55ten fazlası OHALin yeniden uzatılmasına karşı çıkıyor. AKPli seçmenin yaklaşık 4te biri de “uzatılmasın” diyen kesimde yer alıyor.

Müftü nikahını:  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın “isteseniz de istemeseniz de Meclisten geçecek” resti sonrasında yasalaşan müftü nikahı konusunda ise toplum adeta ikiye bölünmüş durumda. Ancak “istemeyenler”, nikahı isteyenlerden en az 2 puan önde . Müftü nikahını istemeyenlerde gençler ezici çoğunluğu oluşturuyor. Müftü nikahını istemeyen kesimde sırasıyla işsizler, öğrenciler, emekliler ve ev kadınlarının yer alması dikkat çekici bulunuyor.

TEOGda kafalar karışık:  Erdoğanın talimatıyla altyapısı hazırlanmadan kaldırılan TEOG konusunda da kamuoyunun kafasının karışık olduğu ortaya çıkıyor. Toplum bu konuda üçe bölünmüş görünüyor. Zira katılımcıların büyük bölümü kaldırılmasını “kısmen” doğru bulduğunu belirtirken, tamamen doğru bulanlar ile yanlış bulanların kafa kafaya olması dikkat çekiyor. Bu sonuçların, toplumun TEOG sistemini de yanlış bulmakla birlikte, yerine yerine konucak sisteme konusunda da yurttaşların kaygılarının giderilmediği şeklinde yorumlanıyor.

İstifa yanlış:  Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 6 il belediye başkanının istifa süreçlerinin tamamlanmasından sonra yapılan ilk ölçümler, başkanların istifa ettirilmesinin kamuoyunda olumsuz buluyor. Anketlere göre toplumun yüzde 57ye yakını başkanların “istifa ettirilmesi”nin doğru olmadığı görüşünde. İl belediye başkanlarının ardından İstanbul ağırlıklı olmak üzere bazı ilçe belediye başkanlarının da istifa ettirileceği kulislerde konuşulmuştu. Ancak AKP Genel Bakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, geçen hafta “gerekli görülmesi halinde” yine benzer yönteme başvurulabileceğini belirtmekle birlikte, “şimdilik” istifa ettirilme sürecinin sona erdiğini açıkladı. “İstifa ettirilme” sürecine ara verilmesinde, her ne kadar AKP seçmenin büyük bölümü, görevden almaları olumlasa da, kamuoyunda oluşan olumsuz bakışın etkili olduğu konuşuluyor.

Erken yerel seçim olmasın:  CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlunun, belediye başkanlarının istifa ettirilmesi sürecinde yaptığı “erken yerel seçim” çağrısı AKPde karşılık bulmadığı gibi seçmenin büyük bölümü de karşı. Seçmenlerin yüzde 60a yakınının erken yerel seçime karşı olduğu saptaması yapılıyor.

Seçmenin 4te biri kararsız:  Kamuoyu anketlerinde, zaman zaman yüzde 24-30lara yükselen “kararsız” seçmen de AKPyi düşündürüyor. Kamuoyun anketlerinde partilere eşit oranlı olarak dağıtılsa da, AKPde bu sonuçlar, seçmenin “yeni arayışlara yönelim arayışı” olarak değerlendiriliyor. En son yapılan anketlerde bile karasızların oranı yüzde 24-25 civarında görünüyor.

Kılpayı yüzde 51: Son yapılan araştırmalarda, her zaman olduğu gibi Erdoğanın “kişisel oyu” AKPden 5-6 puan önde. Ancak Erdoğanın cumhurbaşkanlığı ipini göğüsleyebilmesi konusunda ise yine “kılpayı” dengesi var. Yüzde 25 kararsız seçmen dağıtılmadan önce yüzde 40ın altında görünen Erdoğanın oyu, ancak karasızlar dağıtıldığında yüzde 51e ulaşıyor. Ancak Erdoğan en yakın rakibi görünen CHP Lideri Kılıçdaroğlunun iki katı oy oranına sahip görünürken, cumhurbaşkanı adaylarının sorulduğu anketlerde Akşener yüzde yüzde 10larda üçüncü sırada tercih ediliyor.

MHP baraj altı:  Son dönemde “baraj düşürülsün” çıkışının ardından AKPye “ittifak” mesajı veren ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğandan da olumlu yanıt alan MHP, yapılan son dönemdeki anketlerde yüzde 10 barajının altında görünüyor. Ekim sonu yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Meral Akşenerin liderliğindeki İyi Parti yüzde 11ler dolayındaki oy oranı ile parlamentodaki ikinci muhalefet partisi görünürken, HDPnin de barajı aştığı tahminlerine yer veriliyor.

Büyükşehirler ve gençlerde kayıp:  Erdoğanın “istifa” düğmesine basmasında etkili olduğu belirtilen büyükşehirlerin “alarm” verdiği ifade ediliyor. Zira olası bir yerel seçimde AKPnin oy oranı parti ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 10-15 puan altında görünüyor ve yüzde 40ın da altına düştüğü saptamasına yer veriliyor. AKP kulislerinde yakınma konusu olan “gençlerden oy alamıyoruz” yakınmalarını da son dönemde yapılan kamuoyu anketlerinin doğruladığına dikkat çekiliyor. 16 Nisandaki anayasa değişikliği ile milletvekili seçilme yaşının 18e çekilmesinin, gençlerde karşılık bulmadığına işaret ediliyor. Anketlerde, AKPnin en düşük oy aldığı kesim olarak 18-24 yaş aralığı görünüyor ve oy oranının da yüzde 25in altında olduğu tespiti yapılıyor.

Son güncelleme: 13:15 20.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı