• Turkhane Logo

AYM'nin HDP kararının perde arkasında ne var?

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), HDP'nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına geçici bloke konulmasına dair kararı oy çokluğuyla kaldırmasının perde arkasını yazdı.

14:47 11 Mart 2023 Cumartesi
AYM'nin HDP kararının perde arkasında ne var?
Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), HDP'nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına geçici bloke konulmasına dair kararı oy çokluğuyla kaldırmasının perde arkasını yazdı.

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, “HDP kararını veren iki kritik AYM üyesi” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Erkin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), HDPnin Hazine yardımı ödenen hesaplarına geçici bloke konulmasına dair kararı oy çokluğuyla kaldırmasının perde arkasını yazdı.

Yazıda, AYM’nin 5 Ocak’ta HDP’nin hesaplarına bloke konulması kararının 9’a 6 oyla karar alındığını, blokenin kaldırılması kararının ise 8’e karşı 7 oyla alınmasına dikkat çekildi.

Yazı şöyle:

“Herkes seçim sonrasına odaklandı. Cumburbaşkanı Erdoğan ya da Kemal Beyin seçimi kazanma durumuna göre pozisyon belirliyorlar. Bu durum bürokraside de böyle yargıda da…”

Ankara koridorlarını ve yargı dünyasını yakından takip eden bir isim “herkes pozisyon belirliyor” bilgisini neden benimle paylaştı? Çünkü; Anayasa Mahkemesinin HDPnin bloke kaldırma kararı, yeni bir döneme işaret ettiği için.

Neden mi?

Anlatayım:

Önce sizinle 4 Şubatta kaleme aldığım yazımı hatıratmak istiyorum:

“… Yazmasam olmaz! Önceki gün Anayasa Mahkemesinin yeni başkanı seçildi. Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğanın işaret ettiği ve ‘istediği üye İrfan Fidanı yendi! Evet; yendi. Bu durum özellikle muhalefette ve medyasında ‘alkışlarla karşılandı, 14 Mayıs seçimleri öncesi Erdoğanın artık kontrolü kaybettiği yazıldı, çizildi. Hatta… ‘Siyasal İslam üzerinden çalışmaları olan ve AKPyi “Neo-Abdülhamit” çizgisini savunduğu için ideolojik anlamda eleştirenler bile bu koroya katıldı. Hak-Yolun tercihleriyle Zühtü Arslan bir kez daha seçildi.”

Evet…

9 Martta Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına geçici bloke kararını kaldırdı. HDP, Hazine yardımı alabilecek. Mevzuata göre HDPye bu yıl seçim yılı olduğu için 539.5 milyon TL Hazine yardımı yapılacak. Kulislerde, seçim sürecinde kritik önem taşıyan karar kıl payı farkla 8e karşı 7 oyla ve oyçokluğuyla alındı. Kadir Özkaya, Muammer Topal, Recai Akyel, Basri Bağcı, İrfan Fidan, Kenan Yaşar ile Muhterem İnce karşı oy kullandı.

Şimdi iki ay öncesi dönelim…

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDPnin kapatılması talebiyle açtığı davada, partinin “Terör örgütü ile organik bağının devam ettiği, Hazine kaynaklarının terör örgütüne aktarıldığı” gerekçesiyle Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasını istemişti. AYM, 5 Ocakta HDPnin Hazine yardımı ödenen hesaplarına tedbiren geçici bloke konulmasına karar vermişti. Peki o zaman oylama kaça kaç bitmişti? 9a 6… 9 AYM üyesi ‘bloke yönünde oy kullanmıştı.

Peki iki ay sonra ne oldu?

8e karşı 7 oyla, HDPnin, hazine yardımı bulunan hesaplarına geçici bloke kararı kalktı. Yani… 5 Ocakta HDP aleyhini oy veren iki üye lehte oy verdi. Yargı koridorlarında bu durum “pozisyon belirleme” diye değerlendirildi. Yine konuşulanlara göre; “2 Şubatta İrfan Fidana karşı yeniden seçilen AYM Başkanı Zühtü Arslan etkisi” değerlendirmesi yapıldı.

Siyaset koridorlarındaysa şu cümleleri duydum: “AKP ve Beştepede kendilerini ‘özgürlükçü kanat olarak tanımlayan isimler ‘HDP gerçeğinden uzak duramayız. Seçimlere parti kapatan, yasakçı görüntüyle gitmek doğru değil diye konuşuyor. AYM seçimlerinde de bu isimle Zühtü Arslanın seçilmesini istedi.”

SORU ŞU: AYMnin bu kararına Erdoğan ne dedi? Rahatsızlık duydu mu?

Bir not daha:

Ankarada, AKPnin HDP siyasetini yakından takip eden isimler son dönemde kapalı kapılar ardında önemli toplantıların olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle siyaseten son dönemde ön planda olmayan Erdoğanın yakınında olan bir ismin ekibiyle “çalışmalar” yaptığı konuşuluyor. Bu çalışmalarda, Kürt oylarının bir bölümünün Beştepeye nasıl döndürülebileceği masaya yatırılıyor. Kolay mı? Değil! O “çalışmaları” yapan isimlerin strateji konusunda daha netleşmediği bilgisi de bir not olarak kayda geçsin! Ancak uluslararası boyutta da görüşmelerin sürdüğü iddialar arasında. İzlemeye devam…

Son güncelleme: 14:47 11.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı