• Turkhane Logo

'Yılın gazetecisi' Der Spiegel muhabiri hayali haberler üretmiş!

Medyanın, özellikle Türkiye'de, güvenilirliği ve itibarı hayli tartışmalı bir konu.

11:44 20 Aralık 2018 Perşembe
'Yılın gazetecisi' Der Spiegel muhabiri hayali haberler üretmiş!
Medyanın, özellikle Türkiye'de, güvenilirliği ve itibarı hayli tartışmalı bir konu.

Ancak medyanın görece daha özgür olduğu ülkelerde de gazeteciliğin adını kirleten ve yalan/manipülatif haberlerle mesleğin itibarını sarsan gazetecilere rastlamak mümkün.

Bunun son örneği Almanyada yaşandı. Alman Der Spiegel dergisi, Yılın gazetecisi ödülü de alan muhabirlerinden Claas Relotiusun bazı sahte haberler ürettiğini, birinin de Türkiye hakkında olduğunu duyurdu.

Yalan habercilikle ilgili bir açıklama yapan Der Spiegel, dergide yayımlanan 55 haberin 14ünde, bahse konu gazetecinin hikayeler uydurduğunu ve kahramanlar yarattığını kaydetti.


Suçlamaları kabul eden Relotius ise, istifa etti. Yedi yıldır Der Spiegel için çalışan gazeteci, çok sayıda ödül de almıştı.

Konuyla ilgili bir yazı yayımlayan dergi, şok olduklarını değinirken, haberlerde sahte alıntılar, kurgu ürünü yer ve olaylar olduğuna işaret etti. 

Dergi aynı zamanda, gazetecinin başka mecralarda da haber yaptığını ve benzer bir sahteciliğin oralarda da yapılmış olabileceği yönünde bir uyarıda da bulundu. 

Söz konusu durum, ABD-Meksika sınırında ortaklaşa bir haber üzerine çalıştığı meslektaşının, haberle ilgili şüphelerini dillendirmesiyle ortaya çıktı.

Meslektaşı, Kasım ayında yayımlanan makalede yer alan, Relotiusun röportaj yaptığını söylediği iki kaynağın izini sürdü. Her iki kişi de Relotius ile hiç tanışmadıklarını söyledi.

Sahtekarlık yapılan haberler arasında, Guantanamo Körfezindeki Yemenli bir mahkum ile ilgili bir haberin de olduğu açıklandı.

Der Spiegel, muhabirin Türkiyedeki iki çocuk köle hakkında yaptığı haberden de şüphelendiklerini, ancak muhabirin Yemenli mahkum haberinde sahtekarlık yaptığını kabul ederken, bu haberin doğru olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor.

Königskinder (Kralın Çocukları) isimli 2016 tarihli söz konusu haber, Halepten Türkiyeye kaçan iki yetim çocuk hakkında.

Haberde şu ifadeler yer alıyor:

Bu yaz bir sabah, yorgun gözlü 13 yaşındaki kız Alin, Mersinin hâlâ karanlık olan sokaklarında şarkı söyleyerek yürüyor.

Der Spiegelde yer alan makaleye göre, şarkı hayatta kalma şansı olmayan, ancak kurtarılan iki çocukla ilgili.

Dergi, Suriyede böyle bir şarkının olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini itiraf ederek, sorumluluklarını kabul ediyor.

Relotiusun haberde yer alan bir diğer çocuk olan Ahmed ile görüşmesi sırasında bir fotoğrafçının bulunduğu, bu kişinin tanık olarak kabul edilebileceği belirtiliyor.

Ancak dergi, Relotius Alin ile tek başına görüştüğü için haberin bu kısmını da doğrulayamadıklarını yazıyor.

 

Son güncelleme: 11:44 20.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı