• Turkhane Logo

Tutuklu gazeteci Yılmaz: Şiddet ve hak ihlallerinin ardı arkası gelmiyor

Gazeteci İdris Yılmaz, tutulduğu Elazığ 1 Nolu Cezaevindeki hak ihlallerini yazdı. Yılmaz, işkence ve darp dahil isim vererek ihlalleri tek tek sıraladı.

11:40 05 Mart 2019 Salı
Tutuklu gazeteci Yılmaz: Şiddet ve hak ihlallerinin ardı arkası gelmiyor
Gazeteci İdris Yılmaz, tutulduğu Elazığ 1 Nolu Cezaevindeki hak ihlallerini yazdı. Yılmaz, işkence ve darp dahil isim vererek ihlalleri tek tek sıraladı.




Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan gazeteci İdris Yılmaz, gönderdiği mektupta cezaevindeki hak ihlallerini yazdı.


BASKI SİYASİ TUTUKLULARA

Cezaevinde siyasi tutuklulara yönelik baskılara her gün yenilerinin eklendiğini vurgulayan Yılmaz, “Sohbet, bilgi edinme, kurs, kütüphane, Kürtçe mektup ve kitap haklarımızın engellenmesiyle birlikte; fiziki şiddetin, cezaevindeki bazı personellerin sözlü tacizlerinin, tahriklerinin ardı arkası kesilmiyor” dedi.

‘İKİ TUTUKLU DARP EDİLDİ’

En son spor etkinliğine çıkan arkadaşlarının darp edildiğini anlatan Yılmaz, “25 Şubat 2019 tarihinde spor etkinliğine çıkan Lütfü Sönmez ve Mazlum Deniz isimli tutuklular, etkinlik dönüşünde personelin önce hakaretlerine ardından da fiziki saldırılarına maruz kaldı. Daha sonra odaları basılarak darp edildiler. Bu ilk değil, belli ki son da olmayacak. Artık sıranın ne zaman bize geleceğini kaygı ve merakla bekler olduk. İnsanlık onuru ve yasaların hiçe sayıldığı gerçeğine yaşadıklarımızla tanık olmaktayız. Yaşanan bu ihlallere ve tahriklere ilişkin defalarca suç duyurusunda bulunmamıza rağmen bir sonuca ulaşılamadı. Her defasında savcılığın hazır cevabıyla karşılaşmaktayız. Tabi bu durum personele cesaret vermekle birlikte saldırganlığını da arttırmaktadır. Cezaevi idaresi ise duruma kulak tıkamayı ve sorumsuz yaklaşmayı tercih ediyor” diye kaydetti.

Patnos L Tipi Cezaevi’nden Elazığ’a sevk edilen Vedat Kuri ve Abdullah Karakaya’nın çıplak aramayı kabul etmedikleri için darp edildiklerini de aktaran Yılmaz, “Burada ‘ehlileştirme’ politikalarını uygulamak için her türlü onur kırıcı ve aşağılayıcı uygulamalara maruz kalmaktayız” diye yazdı.

GAZETELER “İYİLEŞMEYİ” ENGELLİYOR

Kendilerine verilen gazetelerde de ciddi kısıtlamalar bulunduğunu belirten Yılmaz, “Evrensel, Birgün gazetelerinin birçok sayısına ‘cezaevi güvenliğini tehdit ettiği’ gerekçesiyle el konulurken, Yeni Yaşam gazetesi ise ‘iyileştirmeyi engelliyor’ yani yaptığı haber ve yazılarla ‘ehlileştirmeyi’ önlüyor gerekçesiyle yasaklandı. Bize gelen kargolar da hiçbir gerekçe gösterilmeden geri gönderiliyor” ifadesinde bulundu.

“HÜKÜM ALMIŞIM AMA HABERİM YOK”

Kendi durumuna ilişkin de bilgi veren gazeteci Yılmaz, henüz davaları devam etmesine rağmen kantin fişlerinde kendisi için “hükümlü” yazıldığını ve neden böyle yazıldığı konusunda kendisine herhangi bir izahta bulunulmadığını ifade etti. Yılmaz, “Yaklaşık bir aydır kantin fişlerinde hükümlü olduğumu görmekteyim. Hangi dosyada hükümlü olduğuma ilişkin bana herhangi bir bilgi verilmiyor. Yazdığım dilekçelere verdikleri cevapta kendilerinin de bundan haberdar olmadıklarını, hükümlü olduğuma yönelik bilgi sahibi olmadıklarını belirtiyorlar. Ama sistemde hükümlü olarak görünüyormuşum. Mahkeme kararları, duruşma tutanaklarım bana verilmiyor. Dolayısıyla itiraz hakkımı da kullanamıyorum” dedi.

Yılmaz, mektubunun sonunda şunları kaydetti: “Yaşadığımız hukuksuzlukların sadece birkaçını özetleyebildim. Sorun ve hukuksuzluklar burada artmaya devam ediyor. Umarım kötü sonuçlar doğmadan bu hukuksuzluklara son verilir.”

YILMAZ 22 OCAK 2018’DEN BERİ TUTUKLU

Gazeteci İdris Yılmaz, 22 Ocak 2018’de Van’ın Erciş ilçesindeki evine yapılan baskında gözaltına alınarak tutuklandı. Yaptığı haberlerden dolayı hakkında dava açılan gazeteci Yılmaz’a Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen ikinci duruşmada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Erciş 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bir başka davada, korucuların bir çocuğa şiddet uyguladığı görüntüleri haberleştirdiği için 1 yıl 3 ay hapis cezası verilen Yılmaz için yapılan itirazı değerlendiren Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi beraat kararı vermişti.

Son güncelleme: 11:40 05.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı