• Turkhane Logo

Yunanistan’ın geri ittiği Türkiyeli sığınmacılar Belçika Parlamentosu’nda gündem oldu

Yunanistan’ın geri itme politikasının Türk sığınmacılar için oluşturduğu ağır sonuçlar, Belçika Parlamentosu’nda gündem oldu. Aktivist Flor Didden, Türkiye’ye geri itilen Türk sığınmacıların tutuklandığını detaylarıyla anlattı.

17:45 01 Nisan 2022 Cuma
Yunanistan’ın geri ittiği Türkiyeli sığınmacılar Belçika Parlamentosu’nda gündem oldu
Yunanistan’ın geri itme politikasının Türk sığınmacılar için oluşturduğu ağır sonuçlar, Belçika Parlamentosu’nda gündem oldu. Aktivist Flor Didden, Türkiye’ye geri itilen Türk sığınmacıların tutuklandığını detaylarıyla anlattı.


Yunanistan, son üç yıldır topraklarına erişen sığınmacıları zorla geri itme (puschback) yoluyla Türkiye’ye gönderiyor. Afgan veya Suriyeli sığınmacılar Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılıp ihtiyaçları görülürken, siyasi davalar nedeniyle ülkesini terk etmeye çalışan Türk vatandaşları tutuklanarak hapse konuyor.

Türk vatandaşı sığınmacıları mağdur eden bu durumu, insan hakları aktivisti Flor Didden, Belçika Parlamentosu’nda anlattı.


Bold Medyadan Necdet Çelikin haberine göre, Federal Parlamento’nun 3 saat süren birleşik oturumunda söz alan Didden, geri itilen diğer ülke vatandaşı sığınmacılarla Türklerin gördüğü muamale farkına vurgu yaptı.

TÜRK SIĞINMACILAR İÇİN TÜRKİYE GÜVENLİ DEĞİL

Belçikalı aktivist Didden, geri itmenin Türk sığınmacılar için oluşturduğu riski şu sözlerle izah etti: “Yunanistan, Afganları, Suriyelileri geri gönderirken Turkiye’den güvenli üçüncü ülke olarak bahsediyor. Bu durum, Türk vatandaşları için geçerli değil. Yani Türkiye, bu durumdaki Türk vatandaşları için asla güvenli üçüncü ülke değil.”

Kürt aktivistler ya da Gülen Hareketi’yle bağlantısı olduğu iddia edilen kişilerin, Yunan sınırında giderek daha fazla geri itmeyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Didden, Türk aktivistlerce kurulan Others Derneği’nin verilerine atıf yaptı.

‘’Türkiye’ye geri gönderilen sığınmacıların bir hücrede kaybolduklarını, yargılandıklarını, zulüm gördüklerini söyleyebiliriz. Türk aktivistler bunu teyit ediyor.’’ diyen Belçikalı sivil toplum temsilcisi, çözüm için sorunun özüne inilmesi gerektiğini vurguladı. Flor Didden, etkili ve kapsamlı bir değerlendirme yapılarak sınırdaki uygulamanın değişmesi gerektiğini söyledi.

Parlamentoda yapılan sunumu değerlendiren Solidarity with OTHERS yetkilisi Yüksel Kaya, dernek olarak katkı verdikleri raporun Türk sığınmacıların sesini duyurmadaki önemine vurgu yaptı. Belçika Federal Parlamentosu’nda Yunanistan’a yönelik ‘Geri itmeyi durdur’ çağrısı hazırlıklarının sürdüğünü bilgisini veren Kaya, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerin konuyu gündeme almasıyla sorunun çözülebileceğini ifade etti.
  VIDEO | In a presentation to the Belgian House of Representatives, NGO representative Flor Didden (@FlDidden) highlights the extraordinary plight of Turkish political asylum seekers who get pushed back at Greek borders #StopPushbacks pic.twitter.com/VOr3l3q3P7 — Solidarity with OTHERS (@OthersInfo) March 31, 2022
BİR HAFTADA GERİ İTİLEN 12 KİŞİ TUTUKLANDI

Yunanistan’ın geri itmesiyle ortaya çıkan mağduriyetlerin en somut örneği geçen hafta yaşandı. Sakız ve  Sisam adalarına ulaşan toplam 12 KHK’lı, gözleri bağlanıp ters kelepçe vurularak Türk karasularına geri itildi. Türk ekiplerince yakalanan mağdurların tamamı tutuklandı.

Dünya çapında demokrasi ve insan hakları savunuculuğu yapan Open Democracy platformu, Mayıs 2021’den yılın sonuna kadar 233 Türk vatandaşının geri itildiğini duyurmuştu.

ENES KANTER ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Ünlü basketbolcu Enes Kanter, Yunanistan’da yayın yapan bir kuruluşun programına katılarak Atina hükümetine ‘geri itmeye son ver’ çağrısı yapmıştı. Kanter, “Yunanistan’a kaçmaya çalışan Türkler, Erdoğan’ı açıkça eleştiren insanlar. Onlar Türkiye’ye geri itildiklerinde çok ağır bir zulümle karşı karşıyalar. Yunanistan, diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlar güvenli bölgeler oluşturmak için ellerinden ne geliyorsa yapmalı.’’ ifadelerini kullanmıştı.

Son güncelleme: 17:45 01.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı