• Turkhane Logo

‘YAŞ’ta liyakat yerine Erdoğan’a sadakat kuralı uygulandı’

Eski Millî Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, Yüksek Askeri Şura kararlarına eleştirdi.

13:20 13 Ağustos 2021 Cuma
‘YAŞ’ta liyakat yerine Erdoğan’a sadakat kuralı uygulandı’
Eski Millî Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, Yüksek Askeri Şura kararlarına eleştirdi.


Kurmay Albay Ümit Yalım, “Yüksek Askeri Şura’da Tayyip Erdoğan’ın belirlediği, liyakat kuralının asgari seviyede, sadakat kuralının ise azami seviyede uygulandığı görülüyor” dedi.

Eski MSB Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, YAŞ’taki terfilerde liyakat yerine Erdoğan’a sadakat kuralının uygulandığını belirtti. Yalım, “Akar ve Bakanlık, emekli askerlerin düşünceyi açıklama ve basın yolu ile yayma hürriyetini engellemeye çalışıyor ve Anayasa’nın 26. Maddesi’ni ihlal ediyor” dedi.


29 Temmuz’da açıklanan YAŞ kararlarıyla ilgili Korkusuz yazarı Ahmet Takan’a konuşan Ümit Yalım, Şura’da liyakat kuralı yerine sadakat kuralının azami seviyede uygulandığını söyledi.


Eski Kurmay Albay Ümit Yalım.

AKAR ANAYASAYI İHLAL EDİYOR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın emekli askerlerin düşüncelerini açıklamasından rahatsız olduğunu kaydeden Yalım, şunları söyledi: “Hulusi Akar ve Bakanlığın, Türk Boğazları’ndaki egemenlik haklarımızı ve Türkiye’nin toprak bütünlüğünü savunan, ormanlık askeri arazilerin imara açılması v.b. konuları eleştirerek basına açıklama yapan emekli askerlerden rahatsız olduğu anlaşılıyor. Akar ve Bakanlık, emekli askerlerin düşünceyi açıklama ve basın yolu ile yayma hürriyetini engellemeye çalışıyor ve Anayasa’nın 26. Maddesi’ni ihlal ediyor. Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı döneminde 4 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı savunulmadan Yunanistan’a teslim edildi. Basına açıklama yapan emekli askerlere ACK’nın 95. Maddesi’ndeki 6 ay 3 sene hapis cezasını hatırlatan Hulusi Akar’a biz de ACK’nın 54. maddesini hatırlatalım; TCK eski 125 yeni 302’nci maddesine göre, Devlet topraklarının bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koyanlar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”

LİYAKAT YERİNE ERDOĞAN’A SADAKAT AZAMİ SEVİYEDE UYGULANDI

Takan, Yalım’ın YAŞ kararlarıyla ilgili ise şu değerlendirmeleri yaptığını ifade etti: “Yüksek Askeri Şura’da alınan kararlar incelendiğinde, Şura kararlarını Tayyip Erdoğan’ın belirlediği, liyakat kuralının asgari seviyede, sadakat kuralının ise azami seviyede uygulandığı görülüyor.”

TERFİLERDEKİ KRİTER

Yalım, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın, ‘Kanal İstanbul, askeri açıdan herhangi bir problem oluşturmayacaktır’ açıklaması yaparak Erdoğan’ın Kanal İstanbul Projesi’ne destek verdiğini, bu nedenle görev süresinin 1 yıl uzatıldığını kaydetti. Birinci Ordu Komutanı Musa Avsever’in ise 2011-2012 yılları arasında, Ege Ordusu Kurmay Başkanı olarak görev yaptığını, o dönemde Türk Adası Kalolimnoz’a Yunan Askeri Üssü’nün inşa edildiğini anlatan Yalım, “Ekim 2011’de tamamlanan askeri üs, 9 Mart 2012’de açıldı. Sorumluluk alanındaki adaların işgaline ve Yunan Askeri Üssü’nün inşasına seyirci kalan Avsever, 2012’de Korg., 2016’da Org. rütbesine terfi ettirildi ve 2021 YAŞ Kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. 2019’dan beri Ege Ordusu Komutanlığı yapan Korg. Ali Sivri’nin döneminde 2 Türk Adası (Küçük Çuha, Limoniye) ve 1 Türk Kayalığı (Plati) Yunanistan tarafından işgal edildi. İşgal haberleri basında yayımlandı. Sorumluluk alanındaki işgallere seyirci kalan Ali Sivri, Orgeneralliğe terfi ettirildi. OYAK Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla, Total-M Oil’in 450 milyon dolara satın alınması kararına imza atan ve AKP yandaşı Demirören Şirketini nakit sıkıntısından kurtaran Korg. Selçuk Bayraktaroğlu, birinci sıradan Orgeneralliğe terfi ettirildi.”

Son güncelleme: 13:20 13.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı