• Turkhane Logo

Hamas neye 'evet' dedi? İşte ateşkesin detayları

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Halil el Hayya, onaylanan ateşkes önerisinin üç aşamadan oluştuğunu dile getirdi. İkinci aşamanın, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini öngördüğü belirtildi.

00:03 07 Mayıs 2024 Salı
Hamas neye 'evet' dedi? İşte ateşkesin detayları
Hamas'ın üst düzey yetkilisi Halil el Hayya, onaylanan ateşkes önerisinin üç aşamadan oluştuğunu dile getirdi. İkinci aşamanın, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini öngördüğü belirtildi.

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Katar ve Mısıra, Gazze Şeridinde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirdi. Hamasın internet sayfasından yaptığı yazılı açıklamaya göre Haniye, Katar ve Mısıra Gazze Şeridindeki ateşkes anlaşması için sundukları önerileri kabul ettiğini iletti.

HER AŞAMA 42 GÜN SÜRECEKAnlaşmanın detaylarına ilişkin konuşan Hamas Siyasi Bürosu Üyesi Halil el Hayya, Kabul ettiğimiz ateşkes teklifi, İsrail askerlerinin Gazzeden tamamen çekilmesini, zorla yerinden edilenlerin evlerine dönmesini ve esir takasını içeriyor ifadelerini kullandı.
Katar merkezli El Cezireye açıklamalarda bulunan el Hayya, anlaşmanın üç aşamadan oluştuğunu dile getirdi. İlk aşamada, Hamasın elinde bulunan her kadın rehine karşılığında 50 Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağı, ikinci aşamada ise erkek rehinelerin salıverileceği kaydedildi.  

El Hayya, ikinci aşamanın ayrıca İsrailin Gazzeden tamamen çekilmesini öngördüğünü söyledi. Her aşamanın 42 gün sürmesinin planlandığı belirtildi. 
ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILAN ÇERÇEVE BU DEĞİLDİHamasın açıklamasının yedi aylık savaşta yeni bir sayfa açtığı aktarılırken, Tel Aviv yönetiminden de ateşkese ilişkin açıklama geldi. İsrailli bir yetkili, Hamas’ın onay verdiği Gazze Şeridinde ateşkes anlaşması önerisine ilişkin detayları beklediklerini dile getirdi. AFPye konuşan üst düzey isim, Teklifi aldık ve değerlendiriyoruz. Üzerinde anlaşmaya varılan çerçeve bu değil ifadelerini kullandı. 
GAZZEDE HAMASIN KARARI SONRASI KUTLAMAGazze Şeridinin çeşitli bölgelerinde, Hamasın ateşkes teklifini onayladığını bildirmesinin ardından kutlamalar düzenlendi. Bölgedeki AA muhabiri ve görgü tanıklarına göre, Gazze Şeridindeki Refah, Han Yunus, Deyr el-Belah ve Nusayrat kentleri caddelerinde ve çadır kamplarında Hamasın ateşkes önerilerini duyurmasının ardından Filistinliler, havai fişekler ile kutlama yaptı. 

Son güncelleme: 00:03 07.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı